Fordon
Heta fordon ger ny fart åt leverantörer
När Stefan Ottosson tittar i kristallkulan ser han inget trendbrott i den fleråriga uppgången för fordonsindustrin. Det innebär ljusa tider för leverantörer – som hans Gnotec i Gnosjö.
Sedan 2009 går svensk fordonsindustri som tåget, eller till och med bättre än tåget.
– Den gamla klyschan håller än, att ”går det bra för Volvo så går det bra för Sverige”, även om verkligheten är lite mer komplex än så.
Det säger Stefan Ottosson som är vd för Gnotec, ett småländskt företag som tillverkar komponenter till fordonsindustrin.
2016 sålde Gnotec produkter för en miljard kronor och planen är att nå en omsättning på 1,5 miljarder år 2020. Men världen förändras i allt snabbare takt och det finns många osäkra faktorer som kan påverka utvecklingen.
– Det alla pratar om är förstås en våg av protektionism som sveper över världen och som är väldigt oförutsägbar. Vad händer i spåren av Brexit och vad händer med den amerikanska marknaden?
Gnotec kan inte rätta sina framtidsplaner efter det värsta scenariot men det gäller att vara så flexibel som möjligt.
– Flexibilitet har länge varit ett nyckelord, men i dag är företagens anpassningsförmåga viktigare än någonsin, säger Stefan Ottosson. Vi måste se till att hålla så låga fasta kostnader som möjligt, vilket till exempel innebär att en del av personalen inte är anställd, utan hyrs in via bemanningsföretag.
Även fordonsflottans sammansättning befinner sig i förändring. Fossila bränslen ska ersättas av el eller av fossilfria bränslen. Och dessutom blir fordonen mer ”självkörande”.
– Det är förändringar som inte påverkar oss i så hög grad, säger Stefan Ottosson. Vår tyngdpunkt ligger inte på komponenter till drivlinan, utan mer på karosser och chassin. Designen förändras givetvis, men inte på samma genomgripande sätt som motor, drivlina och elektronik.
Begreppet ”underleverantör” till fordonsindustrin anser Stefan Ottosson vara ett förlegat begrepp som används alltmer sällan.
– Vi fungerar till stor del som ”medleverantörer” och sitter ofta med i våra kunders utvecklingsgrupper när nya produkter ska tas fram eller när komponenter ska modifieras och utvecklas.
Gnotec är med sin miljardomsättning en av landets större medleverantörer till fordonsindustrin. Sammantaget finns nästan tusen företag (964 företag med fler än fem anställda, enligt senaste beräkningen) som tillverkar komponenter åt de stora fordonstillverkarna. Ungefär hälften av företagen är små eller medelstora och har en omsättning på under 20 miljoner kronor. Totalt omsatte komponentbranschen förra året drygt 160 miljarder kronor.
Fredrik Sidahl är vd för branschorganisationen Fordonskomponentgruppen, FKG.

– Branschen har egentligen aldrig tidigare sett så ljust på framtiden som den gör i dag, säger Fredrik Sidahl. 95 procent av de företag som svarat på frågorna i vår undersökning anser att utsikterna för det kommande året är goda eller mycket goda. Samtidigt är konkurrensen hård och företagen är hela tiden pressade att se över sina kostnader – inte minst de fasta personalkostnaderna.
Fredrik Sidahl är dock inte särskilt orolig för att det ska ske någon mer omfattande utflyttning av arbetstillfällen från Sverige, trots att två av de tre stora biltillverkarna i dag har utländska ägare.
– Vi ser långsiktiga satsningar i Sverige och jag är trygg med att både fordonstillverkarna och medleverantörerna kommer att ha kvar sin verksamhet i landet under överskådlig tid.
Den fleråriga stabilisering och uppgång som skett sedan 2009 förklarar Fredrik Sidahl med att tillgängligheten för information jämnar ut äldre tiders tvärare kast i konjunkturcyklerna.
– Min känsla är att företagen i dag kan uppfatta små tendenser och parera begynnande trender mycket tidigare. I och med att företagen också är mer flexibla med sina kostnader kan man anpassa produktionen snabbare och bättre. Det mesta talar för att det fortsätter att gå bra för fordonsbranschens medleverantörer under de närmaste åren.