Fordon

Här ska Geelys nya innovationscentrum ligga

Foto: Peter Svensson
Foto: Peter Svensson

Den kinesiska biltillverkaren har betalat 358 miljoner kronor för en tomt på Lindholmen i Göteborg. Här ska 3 500 personer jobba med elektrifiering, grön teknik och uppkopplade bilar.

Publicerad

Nu är det klart att kinesiska Geely fått köpa ett rejält stycke mark för att anlägga sitt nya innovationscentrum i Göteborg.

Mellan Radiohuset och Lindholmen Science Park har Geely köpt loss 26 500 kvadratmeter från kommunala Älvstranden utveckling, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Köpeskillingen landar på 358 miljoner kronor.

Här är det tänkt att 3 500 personer ska arbeta med bland annat utveckling av elbilar, uppkopplade fordon och miljöteknik. På Lindholmen finns redan i dag ett tusental personer anställda inom det Geely-ägda utvecklingsbolaget Cevt som ska flytta in i det nya centret.

Den färdiga anläggningen planeras bli omkring 70 000 kvadratmeter stor. Där får Cevt sällskap av bolag som Geely Powertrain R&D Center, Geely Design Europe och det nystartade bilmärket Lynk & Co som också har lokaler i närheten.

Köpet sker innan den nya detaljplanen är på plats, men Geely hoppas ändå på en byggstart till sommaren, skriver Göteborgs-Posten. Den första etappen gäller en kontorsbyggnad på sex till åtta våningar.

Nästa etapp är tänkt att börja byggas under 2019, och Geely har tidigare sagt att de hoppas att anläggningen ska stå klar senast 2021