Fordon
Här ska branden stoppas
Antalet bussbränder ökar kraftigt. Nu vänder sig tillverkare från hela världen till SP i Borås för att ta fram teknik som släcker bränder.
Brandförloppet blev dramatiskt när en etanolbuss tog fyr i morgontrafiken i Stockholm i början av 2012.
Passagerarna hann sätta sig i säkerhet, men händelsen är inte särskilt ovanlig; en genomsnittlig vecka börjar det brinna i tre bussar i Sverige. Det motsvarar en fördubbling sedan slutet av 1990-talet, enligt statistik från SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
De flesta bränder startar i motorrummet, en utveckling som eldas på av att busstillverkarna fått tuffare krav på sig. För att sänka buller och utsläpp har motorrummen blivit trängre, mer välisolerade och varmare – en miljö som ökar risken för eldsvådor.
Allvarliga skador och dödsfall är trots allt ovanliga i Sverige, delvis tack vare de automatiska släcksystem som finns i många bussar. Dessvärre saknas regler för hur de livsviktiga systemen ska testas.
Ett installerat släcksystem kan därför ge en falsk känsla av trygghet, varnar SP. I värsta fall fallerar det vid en brand, med katastrofala följder.
– Det är lite vilda västern i dag. Utan standarder är det svårt för tillverkarna att visa att deras släcksystem är bra och bussbolagen har svårt att jämföra olika släcksystem, säger Fredrik Rosén på SP:s brandavdelning i Borås.
Det problemet vill institutet lösa med en ny internationell standard för hur systemen ska testas. Målet är att UNECE (FN:s ekonomiska kommission för Europa) ska införa standarden som krav för alla bussar.
I en testrigg i full skala i Borås utvecklas nu testmetoden. Här startas små och stora bränder med både långsamma och häftiga brandförlopp. Temperaturer, luftgenomströmningar och motorkonfigurationer varieras. Allt för att skapa en testmetod som klarar alla tänkbara situationer.
Flera tillverkare av släcksystem är på plats för att testa att deras system klarar att släcka elden och förhindra att branden flammar upp igen.
Totalt deltar över 130 partner i samarbetet: busstillverkare som Volvo och Scania, släcksystemstillverkare, försäkringsbolag, brandutredare och kollektivtrafikoperatörer. Fredrik Rosén ser ett stort intresse för projektet.
– Vi får telefonsamtal varje dag med frågor om standarden. Behovet är väldigt stort, säger han.
Släcksystem
2009 rapporterades 153 bränder i bussar i Sverige, en fördubbling på tio år.
Sverige har länge varit förskonat från svåra katastrofer. Men andra länder har drabbats, däribland Tyskland där 20 personer avled i en bussbrand 2008. Källa: SP.
Det finns cirka 15 leverantörer av släcksystem på marknaden.
Systemen upptäcker bränder med exempelvis värmesensorer eller optiska flamdetektorer.
Branden kan släckas med skum, vattendimma, pulver eller aerosoler.
Sedan 2004 kräver försäkringsbolag att det ska finnas automatiska släcksystem i motorrummet på nya bussar i Sverige.
Cirka 60 procent av bussarna är försäkrade. Hur många av de övriga 40 procenten som har släcksystem är inte känt.
?Fakta: SP