Fordon

Här följer du Jeff Bezos resa ut i rymden - i direktsändning

Så följer du Jeff Bezos resa ut i rymden Foto: Blue Origin/MEGA
Astronaututbildade Wally Funk, 82, kommer att delta i sin första rymdfärd den 20 juli då hon reser med - som hedersgäst - på miljardären Jeff Bezos rymdresa. Foto: Blue Origin/AP/TT
Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Foto: Blue Origin/MEGA

En vecka efter att konkurrenten Richard Branson och Virgin Galactic gjorde sin första rymdresa är det dags för Jeff Bezos att ta sig upp i rymden. Här är det du behöver veta om resan och för att följa den.

Publicerad

På tisdag är det dags för Amazongrundaren och världens rikaste man, Jeff Bezos, att ge sig iväg på första rymdresan med Blue Origin rymdfärja New Shepard (döpt efter Alan Shepard som var den första amerikanen i rymden). Det här är den första bemannade resan sedan Bezos startade sitt rymdbolag Blue Origin för 21 år sedan. Målet då som nu är att erbjuda turister rymdresor och tyngdlöshet.

New Shepard lyfter från Texas strax efter kl 15.00 svensk tid på tisdagen. Resan fram och tillbaka till den så kallade Karmanlinjen, 100 kilometer över jordens havsyta, beräknas pågå i elva minuter. Karmanlinjen anses av flera rymdorganisationer vara gränsen mellan jordens atmosfär och yttre rymden.

Jeff Bezos resa kan jämföras med konkurrenten Richard Bransons Virgin Atlantic som förra veckan nådde höjden 85 kilometer ovan jordens havsyta. Enligt amerikanska NASA börjar rymden 80 kilometer ovan jorden och därmed anses Branson ha varit i rymden.

82-åriga Wally Funk med på färden

Med sig på flygningen har Bezos sin bror Mark Bezos, 18-årige Holländaren Oliver Daemen och 82-årige kvinnliga före detta piloten Wally Funk. De två senare blir därmed den yngsta och den äldsta som rest till rymden.

Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Den som vill följa resan som beräknas ta elva minuter kan göra det via Blue Origins webbsidor: https://www.blueorigin.com/

Sändningen startar 13.30 svensk tid. Beräknad uppfärd är satt till 15.00 svensk tid.

Här ser du uppskjutningen: