Här är E-Pilen – Husqvarna Motorcycles nästa steg i elektrifieringen

2021-04-27 15:09  

E-Pilen är Husqvarnas första vuxna kliv mot elmotorcyklar. Med 10 mils räckvidd är den tänkt för urbana pendlare. 

Den anrika motorcykeltillverkaren Husqvarna, som sedan 2013 ingår i österrikiska KTM Group, presenterade sin första elmotorcykel 2018. Men EE5 var endast tänkt för yngre mc-entusiaster. 

Nu visar Husqvarna en glimt av nästa modell, denna gång för vuxna. Med E-Pilen vänder sig företaget till den ”urbana pendlaren” och nöjesåkaren. Ännu så länge finns den bara som konceptversion. De tekniska specifikationerna är skrala. 8 kW effekt och en räckvidd på 100 kilometer är det enda Husqvarna bjuder på. 

Designen bygger på modellsyskonen med förbränningsmotor, Svartpilen och Vitpilen.  

Företaget har ett ”öppet förhållningssätt” till batterifrågan, om det ska vara fixt eller utbytbart. I konceptmodellen är det utbytbart. I mars månad skrev KTM-koncernen en avsiktsförklaring med Piaggio, Honda och Yamaha Motor om att starta ett konsortium inriktat på teknik för batteribyte, enligt den indiska sajten Electric Vehicle Web.  

Serieproduktionsmodellen av E-pilen är planerad till 2022.  

Johan Kristensson

Mer om: Elmotorcyklar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt