Fordon

Grundaren av hajpade lastbils-startupen Nikola döms för bedrägeri

Trevor Milton, tidigare vd för Nikola. Foto: Isaac Sloan/Nikola Motor
Trevor Milton, tidigare vd för Nikola. Foto: Isaac Sloan/Nikola Motor

Amerikanska Nikolas grundare Trevor Milton döms för att ljugit "om nästan alla aspekter" av elfordonstillverkarens verksamhet, skriver Engadget. 

Publicerad

Beskedet kommer efter en tid av anklagelser mot bolaget för att ha vilselett bland annat investerare och andra biltillverkare om sina tekniska framgångar. Anklagelserna kom fram i en rapport som analysföretaget Hindenburg Research publicerade 2019.

Nekade till anklagelserna

Trevor Milton, som var företagets vd vid tidpunkten, har nekat till alla anklagelser, och hotade att dra Hindenburg Research inför rätta. Så blev det inte – i stället lämnade Milton vd-posten i september 2019 på eget initativ, enligt uppgifter, Då hade anklagelserna fått Nikolas aktie att dyka. 

Nu står det klart att Trevor Milton döms för bedrägeri på tre åtalspunkter, men frikänns på en fjärde. Domslut kommer först den 27 januari 2023, och den tidigare vd:n riskerar upp till 20 år i fängelse, skriver Engadget.

Nikola One har mötts av stort intresse. Foto: Nikola Motor
Nikola One har mötts av stort intresse. Foto: Nikola Motor

Enligt åtalet ska Milton ha ljugit om "nästan alla aspekter" av Nikolas verksamhet i syfte att få aktiekursen att öka. Detta ska ska bland annat ha skett via inlägg på sociala medieplattformen Twitter, samt uttalanden i podcasts och media.

Falsk reklamfilm?

Ett mer iögonfallande exempel är en reklamfilm som producerades om ellastbilen Nikola One. I den syns fordonet köra ner för en kulle. Men enligt Hindenburg Research rörde det sig om en bluff. Under inspelningen ska ellastbilen ha bogserats upp, och sedan ha filmats när den rullade ner för kullen.

Nikola har redan betalat 125 miljoner dollar i en uppgörelse med amerikanska finansinspektionen SEC efter anklagelserna om att ha vilselett investerare.