Fordon

Gotland tillbaka efter USA-strider

Den svenska u-båten Gotland har i närmare två år varit på övning med den amerikanska flottan i Stilla Havet. Med sin tysta Sterlingmotor lyckas Gotland överlista de amerikanska krigsfartygen och nästan alltid komma inom skotthåll, enligt den svenska marinen.Foto: Försvarets Bildbyrå.
I helgen anlände Gotland till sin hemmahamn, örlogsbasen vid Hårsfjärden i Stockholms skärgård, för en teknisk översyn. Bilden är från övningarna i Stilla havet. Foto: Anders Sjödén, Försvarets Bildbyrå.

Efter två års hårda övningar tillsammans med den amerikanska marinen i vattnen utanför San Diego på USAs västkust kom den svenska ubåten Gotland på söndagen till örlogsbasen vid Hårsfjärden i Stockholms skärgård för en teknisk översyn. USA ska vara med och betala reparationsnotan.

Publicerad

I går anlände HMS Gotland till södra Hårsfjärden efter att i 24 månader smugit på och lekt katt och råtta med den amerikanska flottans fartyg i Stilla havet.
Och i dag lastas ubåten samt flera containrar med extra utrustning av från transportfartyget Eide, som haft Gotland på akterdäck under resan över Atlanten.
Gotland hyrdes sommaren 2005 ut till USA för att samöva med amerikanska marinen i ett år, i enlighet med ett beslut i riksdagen. Beslutet förlängdes under 2006 med ett år till.
Ubåten ska nu gå igenom en besiktning och en teknisk översyn.
Tanken är att Gotland ska återställas i fullgott skick. Och enligt vad Ny Teknik erfar ska USA vara med och betala notan för reparationerna:
- I det avtal som skrevs med USA ska USA vara med och betala för att fartyget återställs till det skick hon var i när hon åkte iväg, säger Styrbjön Brunfelter, kommendörkapten och teknisk chef på 1:a ubåtsflottiljen i Karlskrona.
Ubåtsoperationen har varit det största internationella hittills i 1:a ubåtsflottiljens historia.
Enligt Styrbjörn Brunfelter har Gotland fått utstå hårda träningspass i de salta, varma och hajrika vattnen utanför Kaliforniens kust. Under det första uthyrningsåret fanns dubbla svenska besättningar på plats i USA, inkvarterade på Stillahavsflottans ubåtsbas Point Loma.
- USA ville självklart passa på att använda ubåten. Gotland har gått dubbla driftstiden under det första året. Mellan 3000 och 4000 timmar det året, mot normalt omkring 2 000 här hemma, berättar Styrbjörn Burnfelter.
Andra året blev det lite lugnare. Då har Sverige bara haft en ubåtsbesättning på plats.
Gotland beskrivs ha haft stora framgångar under övningarna, då hon agerat ömsom fiende ömsom allierad.
Vid ett tillfälle lyckades svenskarna från undervattensläge att ta bilder på ett amerikanskt hangarfartyg på nära håll. Gotland har också betydligt längre uthållighetstid under vatten jämfört med liknande ubåtar i världen. Hon kan hålla sig gömd i mer än två veckor utan att behöva gå upp till ytan och bland annat ladda batterier.
Återresan från USA skedde den 14 juli då Eide lämnade San Diego. Hittills har Styrbjörn Brunfelter bara konstaterat ytliga rostskador på fartyget. Men man ska nu också gå igenom framförallt kylvattensystemen och Stirling-maskineriet.
- Jag skulle vilja säga att hon är i förhållandevis gott skick med tanke på att de vatten hon befunnit sig i varit både saltare och varmare än här hemma, säger han.
Ubåten Gotland är tillverkad av Kockums i Malmö. Hon driftsattes 1996 och tillhör Gotlandsklassen, i vilken också HMS Halland och HMS Uppland ingår.
- Hon är gjord för att bemöta hot utifrån ett Kalla-kriget perspektiv och att patrullera i östersjön, därför hade vi väntat oss korrosionsskador, men det har gått bättre än vi förväntade oss, konstaterar Styrbjörn Brunfelter.