Fordon

GM nobbar kineserna – igen

Rachel Pang, vd för Youngman, och Youngmans styrleseordförande Pang Qingnian får nobben av GM. Foto: Scanpix
Rachel Pang, vd för Youngman, och Youngmans styrleseordförande Pang Qingnian får nobben av GM. Foto: Scanpix

GM säger på nytt nej till en kinesisk lösning för Saab Automobile i Trollhättan. Bilföretaget är nu bara en hårsmån från konkurs.

Publicerad

Det kinesiska bilföretaget Youngman stoppade den planerade inbetalningen på 360 miljoner kronor till Saab Automobile i helgen.

Det kan leda till att Saab Automobile begär sig självt i konkurs redan nu på måndagsförmiddagen.

Saab Automobiles förra ägare General Motors sade i lördags på nytt nej till en lösning där kinesiska intressenter får insyn i Saab Automobiles teknik, som ägs av GM.

Det nya förslaget, som arbetats fram av Saabchefen Victor Muller och Youngmans vd Rachel Pang, går ut på att Youngman går in med 1,8 miljarder kronor i ett lån som kan omvandlas till aktier först efter att GM:s licensrätt till Saab Automobile gått ut.

GM:s nej även till detta förslag fick Youngman att stoppa utbetalningarna i helgen.

- Youngman är chockat och överraskat av att GM inte kontaktat oss, säger Victor Muller till Dagens Industri.

Han skyller situationen på rekonstruktören Guy Lofalk som inte haft hela det nya avtalet klart för sig.

- Lofalk vet inte detaljerna i avtalet. Det är det som gör det så sjukt, säger Victor Muller till  DI.

Sedan tidigare har tingsrätten i Vänersborg kallat till en avgörande möte mellan Saab Automobiles fordringsägare, rekonstruktören Guy Lofalk och vd Victor Muller i dag klockan  12.

Tingsrätten ska ta ställning till om Saab Automobile ska få fortsatt skydd mot fordringsägarna efter den 21 december när den pågående rekonstruktionsperioden går ut eller inte.

Skulle tingsrätten bevilja en ny period av konkursskydd kommer Guy Lofalk att ersättas av en ny rekonstruktör. Saab Automobile har föreslagit Lars Söderqvist, advokat och delägare på Hökerberg och Söderqvist advokatbyrå i Stockholm