Fordon

Frankrike vill öka sin tillgång på amerikanska precisionsbomber

Bomb av typen GBU 12. Foto: via Wikimedia, fri upphovsrätt

De precisionsbomber som Frankrike begär att Sverige bidrar med i kampen mot IS är amerikanska standardbomber.

Publicerad

Den svenska regeringen presenterade i förra veckan innehållet i det stödpaket som man är villig att hjälpa Frankrike med i striderna mot terrorgruppen Islamiska staten, IS, i Syrien och Irak.

Frankrike hade framfört sina önskemål via en lista. Bland annat vill man få tillgång till försvarsmateriel från Sverige, något som regeringen säger ja till.

En export måste dock först godkännas av både Inspektionen för strategiska produkter och av riksdagen.

På en presskonferens hemlighöll utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist vad för slags militär materiel det var fråga om.

Men bara några timmar senare avslöjade SvD att det handlar om precisionsbomber; ammunition som fälls från stridsflygplan mot marken.

Enligt Stefan Wilson, chef för sektionen för luftoperationer på Försvarshögskolan, rör det sig om amerikanska standardbomber, som svenska Försvarsmakten har i lager. De tillverkas av det amerikanska företaget Raytheon och heter GBU 12 respektive GBU 49. De har cirka tio år på nacken, men anses kunna nå stor träffsäkerhet.

–  Båda sorterna kan använda sig av laserstyrda målsökare, men GBU 49 kan också använda sig av GPS, förklarar han.

Varför vill då Frankrike få tillgång till just dessa bomber?

–  Ett av skälen är att det råder brist på de här bomberna just nu på världsmarknaden, och Frankrike vill öka sina lager, säger Stefan Wilson.

–  Ett annat är att man egentligen inte har för avsikt att använda de svenska förråden, utan i stället vill sända ett budskap om att man kan få möjlighet att fälla jättemycket bomber framöver.

Frankrike är redan i dag användare av liknande standardbomber från Raytheon.

Enligt Stefan Wilson väger precisionsbomberna 230 kilo styck. Priset uppges variera mellan i storleksordning 100 000-200 000 kronor per bomb.

I övrigt erbjuder Sverige 50-100 timmar med strategiskt transportflygplan. Sverige ska bland annat också skicka ett svenskt Herculesplan till Mali efter nyåret 2017 och erbjuder också viss militär personal samt ökat stöd till humanitärt utvecklingsarbete i bland annat Syrien.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!