Fordon

Ford förvandlar McDonald's kafferester till bilkomponenter

Ford har inlett ett samarbete med McDonald's. Foto: Rob Widdis/Ford
Ford har inlett ett samarbete med McDonald's. Foto: Rob Widdis/Ford
Kafferosteri. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT
Kafferosteri. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Rester från kafferostning har gett Ford en "kaffekomposit" som används för bildelar. Det nya materialet har en rad fördelar, enligt tillverkaren.

Publicerad

Biltillverkaren har varit och grävt på den amerikanska soptipp där McDonald's dumpar de tunna skalen, som släpper från kedjans kaffebönor i samband med rostningen. Fords laboratorium kan omvandla skalen till ett kompositmaterial som sedan blir till bildelar.

Projektet är en del i Fords arbete för att byta ut alla vanliga plastkomponenter mot återvunnen eller förnybar plast. Utöver det positiva med att ta vara på en naturlig resurs så ger kafferesterna omkring 20 procent lättare fordonskomponenter. Själva formningen av delarna kräver också 25 procent mindre energi, än vad som krävs vid traditionella komponentmaterial.

Materialet hettas upp till en hög temperatur i en syrefattig miljö och blandas med plast och andra tillsatser. Blandningen förvandlas sedan till pellets, och slutprodukten kan formas och ge extra stöd i vissa komponenter.

Kaffekompositen uppfyller alla kvalitetskrav för komponenter, och kan användas för komponenter i interiören men också under huven, eller exempelvis för strålkastarhus. Enligt Ford är den nya kompositen avsevärt mycket bättre på att hantera värme än vad dagens standardmaterial är.

Tillgången på råvaran är stor, för McDonald's serverar nog många koppar kaffe varje år för att berget av skal ska överstiga tusen ton. I dagsläget omvandlas en del till mull för trädgårdar och biokol, men Ford kommer att ta sig an en stor del av kedjans kaffespill. Det skriver Ford i ett uttalande.