Fordon

Fler omkörningar med aerodynamisk överväxel

Nico Rosberg kör om Nick Heidfeld. Foto: Foto: Moro/Wikimedia
Nico Rosberg kör om Nick Heidfeld. Foto: Foto: Moro/Wikimedia

Med hjälp av en "aerodynamisk överväxel" ska det nästa år bli fler omkörningar i Formel 1. Det är tre av topplagen inom sporten som tillsammans utvecklat en ny teknik med hjälp av tester i simulator och vindtunnel.

Publicerad

Det näst sista av årets Formel 1-lopp som kördes i Shanghai 19 oktober var ett praktexempel på en av sportens stora brister.

Det görs alldeles för få spektakulära omkörningar.

Men nu kan det bli en ändring på den saken, till glädje för både publiken och förarna som gillar att "duellera" med varandra.

Det är tre av toppstallen som i ett unikt samarbete utvecklat tekniska lösningar som ska underlätta omkörningar under nästa års tävlingssäsong.

Bland annat via en ny framvinge vars vinkel kan ändras av föraren.

Visserligen är det främst utformningen av de olika F1-banornas kurvor som avgör om det är möjligt att passera en framförvarande bil.

Men även i en "omkörningskurva" kan det vara svårt att köra om en långsammare bil. Mycket beroende av det turbulenta vindmotstånd som skapas i luftdraget omkring en bil.

I arbetsgruppen Overtaking Working Group, OWG, som formerades 2006, har representanter från Ferrari, McLaren och Renault i vindtunneltester och körsimulatorer studerat vad som krävs för en omkörning.

Det visar sig bland annat att en bil måste ha en varvtid som är ungefär två sekunder snabbare än konkurrenten för att klara en omkörning i en viss kurva som granskats i studien, skriver The Independent.

Och det är ganska mycket i F1-sammanhang där två sekunder motsvarar en sträcka på nästan 200 meter när bilarna kör för fullt.

Målet för OWG har varit att reducera tidsskillnaden till en sekund för att möjliggöra passage i en kurva.

Då krävs förändringar som gör att turbulensen och vinddraget omkring en bil inte blir en lika stor "stoppkloss" som idag.

OWG föreslår därför helt nya regler för de olika typer av vingar och aerodynamiska hjälpmedel som finns på bilarna.

Bort med alla småvingar från bilens kaross. Tillåt bara fram- och bakvinge, är rekommendationen.

Men den stora nyheten är att framvingens vinkel mot marken ska kunna regleras av föraren. Något sådant har inte varit tillåtet sedan vingarna dök upp i F1 för 40 år sedan, skriver The Independent.

Vid en omkörning kan då föraren momentant förändra bilens aerodynamik för att reducera störningar från vinddrag och turbulens kring framförvarande bil.

Men den "aerodynamiska överväxeln" ska bara få användas två gånger per varv, enligt de nya officiella reglerna för F1-säsongen 2009.

Nästa år blir det åter tillåtet att använda släta däck, slicks, som förbättrar väggreppet. Även det är en regelförändring som underlättar omkörningar.

Så nästa år kanske F1-loppen blir lite mer underhållande för både publik och förare.