Experten förutspår – då dör bilen

2017-11-09 12:12  
Konceptet the Float togs fram av designstudenten Yuchen Cai vid Central Saint Martins konstskola i London och vann i en tävling som Renault höll. Uppgiften var att ge en bild av hur framtidens bil kan se ut. Foto: Renault

Om 20 år är bilen, som vi ser den idag, ett minne blott. Det förutspår tidigare GM-bossen Bob Lutz. Istället kommer personresor genomföras i ”standardiserade moduler”.

Att bilindustrin står inför ett paradigmskifte är ingen underdrift. Inte nog med att den traditionella drivlinan är på väg att försvinna, självkörande teknik och helt nya utmanare gör att inget längre är sig riktigt likt.

Och enligt GM:s tidigare vice ordförande, Bob Lutz, är detta bara början. Det kommer inte ta mer än två decennier innan synen på vad en bil är helt har förändrats. Det rapporterar branschtidningen Automotive News.

Enligt den frispråkige företagsledaren har vi bara 20 år på oss innan helt autonoma typenheter har ersatt vanliga personbilar.

– Bilindustrin befinner sig i en accelererande utvecklingskurva. I hundratals år var hästen den primära transporten för människan, de senaste 120 åren har bilen varit det. Nu närmar vi oss slutet för bilar eftersom [framtidens] resor kommer att ske i standardiserade moduler, säger Lutz till tidningen.

Läs mer:

Läs mer: Experten om Toshibas nya superbatterier: ”Det låter högt – men inte orimligt”

Vidare hävdar Lutz att bilar som körs av människor kommer vara förbjudna på allmän väg inom 15-20 år. Men tro inte att ”bildystopin” slutar där. Bob Lutz anser även att framtidsutsikterna för de traditionella biltillverkarna ser riktigt mörk ut. Så pass att de inte ens har en framtid eftersom det inte kommer finnas en efterfrågan på individanpassade eller prestandaorienterade fordon. Just de senare har inget att bidra med då alla moduler kommer att köras i samma hastighet.

Om ett par decennier kommer att ”äga ratt” vara något som bara eliten har råd med. De som har tillgång till racerbanor eller privata bilklubbar.

Lutz må vara gammal i gemet, men frågan är hur rätt ute han är i den här profetian? Visst händer det mycket inom fordonsindustrin, men att bilen skulle vara något som barnen födda 2040 bara läser om i historieböcker kan vara att ta i.

För normalt säger man att teknik inom bilbranschen har en implementeringstid på åtta till tolv år. Det innebär att det som vi i dag ser som det senaste – kommer vara standard runt slutet av 2020-talet. Om standardiserade moduler helt ska ha konkurrerat ut vanliga bilar så krävs det att de lanseras illa kvickt.

Vad tror ni om profetian? Kommentarsfältet är ert.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

AI Pension

Debatt