Fordon

Experten: Finns en övertro på självkörande bilar

Olycksbilen undersöks av utredare efter dödsolyckan i Arizona. Infällda bilden: Andreas Tapani på VTi. Foto: National Transportation Safety Board via AP / TT

Självkörande bilar har länge varit en het trend. Men den framtidsvision vi har av tekniken – har väldigt lite med dagens robotfordon att göra. ”Det är orimligt att tro att system i dag skulle klara detta”, säger Andreas Tapani på VTi.

Publicerad

Natten till måndagen miste en kvinna livet efter att ha blivit påkörd av en robot. Enligt polisen som utreder olyckshändelsen var olyckan oundviklig – även om det hade varit en människa som kört. Kritiken mot Uber som äger fordonet har varit besk, men sätter fingret på ett problem. Övertron på att ett fordon ensamt ska kunna hantera alla typer av trafiksituationer.

– Den bild vi har av självkörande fordon är en framtidsvision. Bilar med enbart fordonsbaserade sensorer som dels ska möta alla krav som ställs, samt ge komfort till passagerare, skulle försämra kapaciteten på vägarna och förvärra dagens trängselproblem markant. För att det ska fungera krävs det uppkopplad infrastruktur, säger Andreas Tapani, forskningschef på statliga VTI.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här