Fordon

Expert om Jas-kraschen: Planet överbelastades

En pilot vid thailändska flygvapnet omkom när Jas Gripen-planet kraschade under en flyguppvisning i södra Thailand. Foto: TT / AP Photo

Det thailändska Gripen-plan som störtade under en flyguppvisning blev sannolikt omöjligt att hantera efter ett pilotfel, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll. Tillverkaren Saab vidtar inga åtgärder efter kraschen.

Ett videoklipp på Youtube visar hur det svensktillverkade Gripen-flygplanet dånar fram över ett flygfält i Hat Yai i Songkhla, hur det vänder i luften och därefter flyger med full fart rakt ner i backen. Stridsflygplanets pilot Dilokrit Pattavee lyckades inte skjuta ur sig och omkom i kraschen, som inträffade vid halv tio-tiden på lördagen under en flyguppvisning, skriver Bangkok Post.

Helene Lindstrand, presschef på Saab som tillverkar Gripen, vill inte uttala sig om möjliga orsaker till kraschen, men konstaterar att de står beredda att bistå haveriutredningen med information om flygplanet. Saab kommer inte att vidta några åtgärder med anledning av det som inträffat.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här