EU vill skärpa utsläppskrav på bilar

2017-11-08 12:35  
Foto: Göran Billeson / IBL Bildbyrå

Nya bilar och skåpbilar måste år 2030 släppa ut 30 procent mindre koldioxid än 2021. Det väntas EU-kommissionen föreslå vid lunchtid i dag, i ett gemensamt framträdande från en rad kommissionärer.

Enligt Reuters riskerar biltillverkare som inte uppfyller kraven att bli straffade med knappt en tusenlapp – 95 euro – per bil och gram koldioxid över gränsen. I förslagen lär även ingå 800 miljoner euro till fler laddningsstationer för elbilar och 200 miljoner för utveckling av nya batterier.

Enligt nyhetssajten Politico har dock den tyska EU-kommissionären Günther Oettinger krävt att kommissionen först röstar om förslaget innan det läggs fram.

Från Tyskland har även bilindustrin och regeringen tryckt på för att få så lindriga nya krav som möjligt.

”Det är väldigt viktigt för mig att vi inte hämmar bilindustrins innovationskraft genom alltför hårda EU-regler”, har utrikesminister Sigmar Gabriel skrivit i ett brev till kommissionsordförande Jean-Claude Juncker, rapporterar Reuters.

Chefen för det tyska biltillverkarförbundet, VDA, har dessutom pratat i telefon med både Oettinger och Junckers tyske stabschef Martin Selmayr inför förslagsläggandet, skriver tidningen Süddeutsche Zeitung.

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt