Ett fåtal autonoma bilar kan förbättra trafikflödet

2020-09-08 07:01  
Foto: Robert Jack

Bar-Ilan University anser att ett samordnat beteende mellan en liten andel självkörande bilar kan ha en stor inverkan på trafikflödet. Enligt forskarnas modeller sänkte de snittförbrukningen med 28 procent.

Det råder minst sagt delade meningar om hur autonoma bilar kommer att påverka det allmänna trafikflödet. Det finns forskare som anser att vi kan förvänta oss kaos i storstäderna, detta eftersom många ägare förmodas låta bilarna cirkulera tomma istället för att man betalar dyra parkeringsavgifter, vilket skapar trafikstockningar.

Ett annat exempel är en rapport från Storbritanniens Department for Transport. Den ansåg att en fjärdedel autonoma bilar skulle kunna ge ökade förseningar med 1 procent. Men nu kommer en studie från Bar-Ilan University i Tel Aviv som har en helt annan syn på de självkörande bilarnas inverkan. Det rapporterar Engineering and Technology.

Deras modeller för en blandad trafik, bestående av en liten andel autonoma fordon tillsammans med konventionella bilar, visade att ett samordnat beteende mellan fåtalet självkörande bilar kan ge en stor och positiv inverkan på trafikflödet som helhet.

Läs mer: Volvo och Waymo ska utveckla självkörande bilar tillsammans

Till och med när de autonoma bilarna utgjorde så lite som fem procent så hade de en effekt på flödet, enligt modellerna. De kommunicerar på motorvägen och börjar agera som grupp för att dela upp trafikflödet i kontrollerbara kluster, och det ger ett grönare och säkrare trafikflöde som motverkar trafikstockning. I studien såg forskarna en ökning av trafikflödet med 40 procent samtidigt som bränsleförbrukningen sjönk med 28 procent.

John Edgren

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt