Fordon

En av fyra svenskar är negativa till E85

Foto: Ford

Ford ska släppa etanolbilar igen på vår marknad. Men var tredje svensk man och var sjätte kvinna har en negativ inställning till E85. Det visar biltillverkarens undersökning.

Publicerad

Från att ha hyllats som en framtidslösning höjde staten skatten på etanol så pass kraftigt att konsumenternas incitament för att tanka bränslet försvann. Sedan dess har bensinen fått en hög inblandning av alkohol, och nu verkar en renässans vara på gång för E85-fordonen. I början av april meddelade Ford att man kommer återinföra etanolbilen, och tillverkaren blir ensam om att erbjuda alternativet på den svenska marknaden.

Bolaget verkar dock bekymras av den bild som vi svenskar har av E85-bränslet. Ford i Sverige har genomfört en undersökning med 1 027 personer. Av dem uppgav var fjärde att de har en negativ inställning till E85 som bränsle – medan knappt 60 procent ställde sig neutrala. En förklaring kan finnas i att 54,8 procent svarade ja på endera av två påståenden: Att E85 är skadligt för motorn – alternativt att det är dyrare att köra på E85 än på bensin.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här