Fordon

Elon Musk visar upp Spacex nya rymdskepp Starship

Spacex visade under lördagen upp den första fullskaliga prototypen av det nya rymdskeppet Starship.	Foto: Spacex
Spacex visade under lördagen upp den första fullskaliga prototypen av det nya rymdskeppet Starship. Foto: Spacex
Spacex vd och grundare Elon Musk presenterade prototypen under lördagen. Foto: AP
Spacex vd och grundare Elon Musk presenterade prototypen under lördagen. Foto: AP

En ny prototyp i månaden ska bädda för blixtsnabb utveckling av det nya rymdskeppet. Redan inom ett halvår ska Starship ha nått omloppsbana.

Publicerad

Under lördagen tog Spacex vd Elon Musk plats på scen för att avtäcka den första fullskaliga prototypen av det nya rymdskeppet Starship. Nästa generations rymdfärja ska kunna ta uppemot 100 passagerare och en last på upp till 150 ton hela vägen till Mars – och påstås vara redo för att skjutas upp i omloppsbana inom ett halvår.

Den 50 meter långa glänsande raketen som visades upp vid Spacex fabrik i Boca Chica i Texas kallas för Starship Mk1. Tanken är den ska testflygas på runt 20 000 meters höjd inom de närmaste månaderna. Mk2, som redan håller på att byggas i Spacex Florida-anläggning vid Cape Canaveral, ska också flygas på lägre höjd, medan Mk3 med byggstart under hösten kan komma att skjutas upp i omloppsbana

Om allt går vägen kan de första testerna med en mänsklig besättning ombord ske redan under 2020, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Att prototyper byggs parallellt både vid Spacex anläggning i Cape Canaveral i Florida och vid fabriken i Boca Chica i Texas gör att rymdbolaget i stort sett kan pumpa ut en ny jättelik prototyp i månaden.

Samtidigt pågår utvecklingen av den nya bärraketen Super Heavy. Den ska vara runt 68 meter lång, ha en diameter på 9 meter och drivas med hjälp av upp till 37 Raptor-motorer. Precis som de mindre Falcon-raketer som Spacex använder i dag ska Super Heavy kunna landa kontrollerat på marken och återanvändas till flera uppskjutningar.

Flera testflygningar om dagen

Målet är enligt Elon Musk att kunna nå ett tempo där de kan testflyga bärraketerna ett 20-tal gånger om dagen, medan prototyper av Starship ska kunna vara i luften flera gånger om dagen. Om de ambitiösa intentionerna håller kommer tempot på utvecklingen och utvärderingen av nya tekniska lösningar att kunna skruvas upp markant.

Elon Musk delade också med sig av planerna för hur ett så stort skepp ska kunna ta sig hela vägen till Mars. Tanken är att skjuta upp ett separat Starship fullastat med bränsle som kan tanka skeppet som ska flyga vidare till vår grannplanet innan det lämnar jordens omloppsbana.

Samtidigt som Spacex demonstrerade sitt Starship kom kritik från Nasa. Rymdbolaget har sedan flera år ett kontrakt på att bygga en skyttel för att ta astronauter upp till den internationella rymdstationen ISS. Men Spacex rymdkapsel Crew Dragon har blivit försenad gång på gång.

”Jag ser fram emot Spacex presentation i morgon. Samtidigt ligger [programmet för persontransporter till rymden] flera år efter schemat. Nasa förväntar sig samma entusiasm för investeringarna som de amerikanska skattebetalarna gjort. Det är dags att leverera”, skrev Nasas chef Jim Bridenstine på Twitter dagen innan presentationen.