Elbilen Ora R1 kostar 80 000 kronor och har en räckvidd på 25 mil

2018-12-27 16:12  
Ora R1 från Great Wall Motor är en liten och billig elbil. Foto: Great Wall Motor

Den rekordbilliga lilla elbilen från Great Wall Motor kan få en räckvidd på runt 25 mil. Siktet är inställt på en Europalansering under 2020.

Att elbilarna är på väg ner i pris är väl ingen hemlighet, Volkswagen tros sikta på modeller för under 20 000 euro med nya plattformen MEB. I öst går den kinesiska biljätten Great Wall Motor går i bräschen med elbilsmärket Ora. Debutbilen R1 kommer att få ett instegspris på runt 80 000 svenska kronor efter subventioner när den landar på marknaden januari 2019. Fullutrustad ligger priset på runt 100 000 kronor.

Läs mer: Nio presenterar sin andra elbil – crossovermodellen ES6

Ora R1 är en fyrsitsig bil i Poloklassen med ett batteri på 33 kWh. Det ska ge en räckvidd på upp till drygt 31 mil enligt den numera förlegade körcykeln NEDC. Elbilssajten Electrek bedömer att den verkliga räckvidden kommer att hamna någonstans runt 25 mil på en full laddning.

Någon fartsensation för den lilla stadsbilen lär det inte bli heller. Motorn har en effekt på blygsamma 35 kW och toppfarten ska ligga någonstans kring 100 kilometer i timmen. Smart ska den däremot vara. Great Wall Motor har byggt in en röstassistent som föraren kan använda för att sköta elektroniken i bilen.

Läs mer: Studie: Svenska folket köper inte elbil

Till en början kommer Ora R1 bara att säljas i Kina, och det otroligt låga priset beror delvis på statliga subventioner. Men siktet är inställt på en lansering i Europa under 2020, det sa Great Wall Motor-chefen Ning Shuyong i en intervju med South China Morning Post tidigare i december. Fast räkna med en saltad prislapp om R1 så småningom letar sig till Sverige.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt