Studie: Svenska folket köper inte elbil

2018-12-07 13:59  
Har svenskarna inte råd med elbil?

Elbilen är morgondagen, men i många svenska kommuner lyser framtidens teknik med sin frånvaro. Och trots rapporterna om stora ökningar av olika laddbara alternativ, är det inget svenskarna köper själva – det framgår i en ny rapport.

Under hösten har flera stora elbilsnyheter släppts. Två av de tyska premiummärkena, Audi och Mercedes, har presenterat elbilar som ska etablera tillverkarna i el-branschen. Lägg därtill att Tesla berättade vad deras Model 3 ska kosta i Sverige.

Men vem är bilarna till för egentligen? Audi E-tron börjar på 885 000 kronor, Mercan kommer få en prislapp närmare miljonen, och Teslas billiga modell kostar bara 650 000 kr.

Inte nog med att det ligger utanför ramen för vad de flesta tjänstebilister får välja – det ligger en bra bit norr om vad privatpersoner har möjlighet att lägga på en bil. Eller för att utrycka det på ett annat sätt – det är vad priserna för en villa i Blomstermåla kostar.

I en ny studie som företaget Ratsit har gjort framgår det att hur hett efterlängtade elbilar än är – så överträffar längtan inte prislappen. I 25 av landets kommuner finns det inte en enda elbil registrerad på en privatperson och i 176 är antalet färre än tio.

Läs mer: Här är svenska prislappen för Tesla Model 3

Och så är även fallet med hybrider. De fem hybridtätaste kommunerna är alla förorter till Stockholm. Medan det i Sorsele och Malå inte finns en enda privatperson som äger ett hybrid-exemplar. Enligt intresseorganisationen Elbilsstatistik.se rullar det 14 064 elbilar i Sverige. Av dessa är det dock bara 5 300 som är privatägda – och flest rullar såklart i Stockholm

Vän av ordning kan tycka att det är självklart att storstadsområdena har fler el- och hybridbilar – det bor ju ändå mest folk där. Men samtidigt är ofta behovet av bil minst i just Stockholm, Göteborg och Malmö. Däremot är behovet i landet, där lokaltrafiken är bristfällig, enormt. Och det speglas i att samtliga av de fem kommuner som har flest antal bilar per hushåll ligger i Norrland. Faktum är att man i Robertsfors och Bjurholm har fyra gånger fler bilar per hushåll än Stockholmarna…

Så när kommer då folk-elbilarna? Teslas Model 3 har ju satt en prislapp som ligger en bra bit över normalsvenskens plånboksutrymme. Kias nya E-niro kostar från 429 900 kronor innan subvention och blir därmed mer nåbar, men det är fortfarande för dyrt. Det kan vara så att hoppet om en folk-elbil får ställas till tyskarna. Volkswagen lanserade det man beskrev som världens första folkbil, och bolaget har utlovat att man ska göra samma sak igen: nämligen erbjuda en elbil som inte kostar massor – utan som massorna har råd med.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt