Fordon
”Det är inte snön som orsakar förseningar”
Rc-loken rullar på trots snö och kyla. Foto: Tågab
LÄSARKOMMENTARER. ”Att spruta relativt kallt vatten har jag undrat länge varför man inte gör för snö- och isbekämpning.” ”De politiskt förlänade får nog prestera något själva istället för att yra om lösningar som inte är jämförbara och realistiska.” Ny Tekniks läsare tycker till om olika lösningar för snöbekämpning för järnvägen.
Ny Teknik publicerade nyligen en artikel om olika lösningar som används i Japan för att ha en fungerande tågtrafik vintertid. Ny Tekniks läsare gav sina synpunkter om de lösningar som presenterades. När publiceringstiden var slut hade 78 läsare kommenterat artikeln.
”Att det skulle vara fel på den svenska snöröjningstekniken är ju ett helt absurt påstående.
Har de problem med förseningar på Inlandsbanan? Nej
Har de problem med förseningar på Malmbanan? Nej
Finns det problem med förseningar på Botniabanan? Nej (men tidtabellen är kanske inte den bästa)
Finns det problem med förseningar på Stockholm C? Ja
Finns det problem med förseningar på Göteborg C? Ja
Finns det problem med förseningar i Skåne? Ja
Slutsats: Norrland, mycket snö, lite förseningar. Södra Sverige: lite snö, mycket förseningar. Uppenbarligen är det inte snön som orsakar förseningar. Möjligen kan man säga att snön i sig är en katalysator för förseningar”, skriver signaturen Bängt.
Bängt får svar av signaturen Drygis.
”Vad du inte har i Norrland är kombinationen mycket folk och snö, den kombinationen har man i Japan, så det är nog deras lösningar vi ska titta närmre på först.”
Diskussionen handlar även om själva tekniken som japanerna använder.
”Tanken är att värmen från det tiogradiga vattnet skall smälta is och snö. Så enkelt, att ingen i Sverige insett detta tidigare. Sen var det det där med energibesparing. Hur skall värmen produceras i Sverige, ett land på Grönlands breddgrader? Koleldat? Kärnkraft? Kanske rent av sol eller vindkraft? Att höja upp rälsen kostar. Vad händer vid olyckor? Stilleståndstide? Japans befolkning är bortåt 130 miljoner och transportsystemet blir därefter. Sveriges befolkning är mindre än en tiondel del och mycket utsträckt. Japans geografiska läge kan jämföras med medelhavet. De politiskt förlänade får nog prestera något själva istället för att yra om lösningar som inte är jämförbara och realistiska. Om det är möjligt i ett land där teknikkunnandet urholkats sedan länge”, skriver signaturen GustavE.
Ett svar kommer från signaturen EricD
”De flesta kommentarerna här tjatar om hur svårt och omöjligt det vore att åstadkomma samma goda resultat som man har i Japan. Men som vi alla erfarit är den japanska ingenjörskulturen sådan att man knåpar på tills man hittar lösningar som gör att det övergripande målet uppnås: Noll fel. För att lyckas krävs att man har vidsyn, fantasi, erfarenhet, lyhördhet för scenariers konsekvenser. Just vad det gäller spårbunden trafik i Japan så lär hela konceptet vara baserat på att det är ett system där allting sker enligt tidtabell. Ovillkorligt.”
”Vatten är en enormt billig energikälla. Det finns få energikällor i Sverige som är så obegränsade som vatten. Vatten är dessutom miljövänligt eftersom vatten innehåller lagrad solvärme. Riktade högtrycksvattenstrålar mot spåren kan dessutom spola bort lövhalka och hålla föremål och människor borta från spåren. Genom att rikta vattenstrålarna med högtryck direkt mot spåren blir smältprocessen mer energisnål och det går åt mindre mängder vatten för att smälta samma mängd snö”, skriver signaturen Harald Wallin.
Inlägget får snart svar på tal.
”Det finns ett rejält problem med vatten. Om värmen inte är tillräcklig fryser det och blir till is. Visst, japanerna tycks klara av att använda vatten utan problem men att applicera tekningen på svenska spår kan vara problematiskt. Det är en annan sak om man planerar för det från början”, skriver signaturen TomasR