Deras gräsklippare kan skotta snö – och blåsa löv

2022-09-20 11:19  

Tre moduler låter maskinen att gå från robotgräsklippare till snöslunga – eller en autonom lövblås.

Utöver robotgräsklippare har New York-baserade Yarbo Inc. även en robotiserad snöslunga samt en självgående lövblås på produktlistan. Men nu pågår en Kickstarter-kampanj för deras nya robot som kan ta sig an alla tre uppdragen.

I skrivande stund har kampanjen för "Yarbo Robot" samlat in över 2 miljoner dollar. Tre moduler kan kopplas till grundplattformen på larvfötter. Roboten orienterar sig via gps tillsammans med egenutvecklade "Precise Positioning Vision System", som använder datorseende. Roboten behöver inga nedgrävda kablar – och bolagets algoritm ska räkna ut den mest effektiva rutten.

Läs mer: Nästa mål för Tesla: Robotar och självkörande taxi

De tre modulerna med grundplattformen. Foto: Yarbo

Vid klippning kan maskinen undvika hinder med hjälp av en kamera samt millimetervågradar. Robotgräsklipparen har två roterande knivar som klipper en bredd på cirka 50 cm, med en ställbar höjd från 30- till 102 mm. Det skriver New Atlas.

Konverterad till snöslunga använder roboten en snöskruv för att hämta in och luckra upp snön. En impeller slungar den sedan upp till dryga 12 meter. Maskinen röjer ett spår på en dryg halvmeter och den kan även hantera blöt- såväl som packad snö.

Två timmars laddning ska ge lika lång klipptid – alternativt upp till 90 minuters snöröjning eller 50 minuter med lövblåsen. Den sistnämnda modulen har ett munstycke som blåser bort löven med en styrka på 192 km/h.

Yarbo Robot ska även kunna hantera blöt- såväl som packad snö. Foto: Yarbo

Laddningen av batteriet sker trådlöst, och det ska klara ner till 30 minusgrader. Batteriet kan också plockas ur roboten för att användas som energibank.

John Edgren

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt