Fordon

Deras ar-display visar hur mc-förare bör köra

Aegis Rider utvecklar en head-up-display ladda med förstärkt verklighet för motorcyklar. Med den rödmarkeras alla potentiella faror i förarens synfält.

Publicerad

Augmented reality, eller förstärkt verklighet, är redan ett faktum i bilarna. Exempelvis kan Volkswagens elbil Id.4 levereras med en head-up-display som lägger information från navigationen ovanpå omgivningen.

Att utveckla liknande displaylösningar för mc-förare har visat sig vara svårt – men nu jobbar Aegis Rider på ett nytt system för tvåhjulingar. I likhet med VW handlar det om en head-up-display som använder ar, förstärkt verklighet.

Bland annat presenteras information i form av linjer som visar hur motorcykeln bör placera sig i en kurva, detta tillsammans med andra rekommendationer – som att luta mc:n mer eller att sänka farten.

Finns risker med systemet

Systemet varnar också för faror, som märks ut på displayen med en röd box. Aegis Rider är en spinoff från ETH Zürich, och det schweiziska bolaget använder ai och djupinlärning för att exempelvis identifiera andra fordon, stolpar, fotgängare och djur som fångas av motorcyklarnas kameror.

The Atlantic pekar dock ut den uppenbara risken med att alla potentiella hinder maskeras av en röd box, vilket teoretiskt torde göra dem lite svårare att läsa av för den mänskliga mc-föraren.

Det återstår dock att de hur den färdiga produkten löser den här frågan.