De slog världsrekordet för elhelikoptrar

2018-12-28 16:30  
Elhelikoptern från Tier 1 Engineering klarade 22 minuter i luften. Foto: Tier 1 Engineering

Guinness rekordbok fanns på plats när Tier 1 Engineering visade att deras elhelikopter är bäst i världen. Den 55 km långa flygturen varade 22 minuter. Man nådde 148 km/h och 243 meters höjd.

För inte så länge sedan betraktades batteridrivna flygplan som en avlägsen framtidsvision – men i dag kan exempelvis tvåsitsiga Alpha Electro från slovenska Pipistrel leverera en timmes flygtid, och batteriet laddas på 45 minuter. Även inom elektrifierade helikoptrar har utvecklingen gått snabbt. 2010 visade Sikorsky upp Firefly, ett koncept med en maximal flygtid på 15 minuter. Nyligen slogs ett nytt världsrekord, med en klart förbättrad räckvidd.

På beställning av företaget Lung Biotechnology PBC har Kalifornienbaserade Tier 1 Engineering arbetat med att utveckla en batteridriven helikopter som kan leverera mänskliga organ utan att själv bidra till de föroreningar som ger upphov till lungskador.

Läs mer: Det svenska elflyget som ska vara i luften om två år

Tier 1 konverterade en Robinson R44-helikopter, bland annat med litiumpolymerbatterier på 67 kWh som levererades av elmotorcykeltillverkaren Brammo. De två elmotorerna kommer från Rinehart Motion Systems, som bland annat utvecklar motorer för tävlingsbanan. Tier 1 har inte avslöjat vilken effekt de har, men resultatet blev lysande.

Nu har Tier 1 Engineering nämligen slagit världsrekord för elhelikoptrar. En representant för Guinness rekordbok fanns på plats vid försöket, och med start från militärflygfältet i Los Almitos varade flygturen drygt 22 minuter. På den tiden tog sig helikoptern 55 kilometer i hastigheter upp till 148 km/h, och den nådde 243 meters höjd. Det rapporterar Green Car Reports.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt