De har lyckats skapa flygbränsle av koldioxid

2021-10-25 12:00  
Bränslet framställs i en elektrokemisk reaktor där koldioxid och vatten bildar syntesgas. Foto: US Air Force

E-Jet framställs av koldioxid, och enligt US Air Force kan flygbränslet användas av civilt och militärt flyg.

Det amerikanska flygvapnet har bekräftat att drivmedlet levererar samma egenskaper som konventionellt flygbränsle, men med 90 procent lägre livscykelutsläpp.

Produkten E-Jet är ett samarbete mellan företaget Twelve i Kalifornien – samt Emerging Fuels Technology som har sin hemvist i Tulsa.

Electrek rapporterar att bolagen säger sig vara först med ett fossilfritt flygbränsle för jetflygplan som tillverkas av koldioxid.

Läs mer: Boeings drönare lufttankar flygbjässen E-2D Hawkeye

E-Jet framställs i en elektrokemisk reaktor med en av företagen egenutvecklad katalysator där syntesgas bildas av koldioxid. Syntesgasen utgörs av kolmonoxid och väte, som sedan förädlas till bränslet.

Det amerikanska flygvapnet har varit med och finansierat projektet, och utvecklingen har skett i samarbete med deras Operational Energy office genom AFWERX-programmet vid the Air Force Research Laboratory, samt the Small  Business Innovation Research program (SBIR).

Under sommaren provflög US Air Force med E-Jet, och nu konstaterar flygvapnet att det går att kombinera ett ändamålsenligt bränsle och hög verkningsgrad med miljömässig hänsyn.

Emerging Fuels Technology hävdar samtidigt att de kan omsätta 80 procent av den ursprungliga råvaran till drivmedel, att jämföra med andra processer kring biobränslen som ofta får nöja sig med 65 procent. Nu kan bränslet beställas på Twelves hemsida.

John Edgren

Mer om: Flygbränsle USA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt