Fordon

De har framtidens Jas i sina händer

Om några månader ska det upp i luften igen, då utrustat med sensorer för datainsamling. Foto: Linköpings tekniska högskola
- Med en demonstrator kan man testa prestanda och flygegenskaper mycket tidigare, och undvika att göra dyra misstag, säger Petter Krus, professor i maskinkonstruktion vid Linköpings tekniska högskola. Foto: Linköpings tekniska högskola
Från vänster: ?Kristian Amadori, David Lundström, Patrick Berry, Christopher Jouannet, Petter Krus och Ingo Staack. Foto: Linköpings tekniska högskola

Det två meter långa planet är en flygande provbänk för efterföljaren till Jas 39 Gripen. Modellen har redan provflugit i hemlighet. - Det är ett alternativ för att få fram provskott på ny teknik, säger Knut Övrebö på Saab.

Publicerad

På Linköpings tekniska högskola står det jetdrivna modellplanet som kan bli en pusselbit i skapandet av nästa generation sameuropeiska stridsflygplan. Den är gjuten i kompositmaterial i skala 1:7 och den har redan gjort sin första flygtur över Bråvallafältet i Norrköping. Under åtta minuter styrdes planet via radiolänk i hastigheter runt 300 km/h. Om några månader ska det upp i luften igen, då utrustat med sensorer för datainsamling.

- Med en demonstrator kan man testa prestanda och flygegenskaper mycket tidigare, och undvika att göra dyra misstag, säger Petter Krus, professor i maskinkonstruktion vid Linköpings tekniska högskola.

Uppdraget att ta fram demonstratorn kommer från FMV genom Saab, som tillsammans med Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har tagit fram ett representativt koncept för ett bemannat stridsflygplan bortom Gripen.

Med mätutrustning kan demonstratorn enligt Petter Krus till och med ses som en flygande vindtunnel, fast väldigt mycket billigare.

- Demonstratorn kostade 0,5 miljoner kronor att ta fram. Och det tog bara fyra månader.

Test i vindtunnlar kostar oftast över fem miljoner kronor och måste förberedas under minst sex månader.

Så långt vill Knut Övrebö, chef för forskning och teknik på Saabs affärsområde Aeronautics, inte gå.

- Det är kanske lite överdrivet. Demonstratorn är snarare ett alternativ för att få fram snabba provskott på nya tekniker. Som provbänk kan den däremot ha ett stort teknikvärde.

Han poängterar att demonstratorn är en del i att hålla den flygtekniska kompetensen i Sverige på en hög nivå, och att utveckla sätt som gör det enklare och billigare att utveckla ny flygplansteknik. Bägge faktorerna är viktiga för att Sverige ska kunna vidareutveckla Gripen under åren fram till utfasningen år 2040. Liksom för att Sverige och Saab ska vara med i utvecklingen av framtidens sameuropeiska stridsflygplan.

- Det är absolut vår målsättning, säger Knut Övrebö.

Flygande provbänk

* Längd: 2,4 meter.

* Spännvidd: 1,5 meter.

* Vikt: 15 kilo.

* Skala: 1:7.

* Dragkraft: 160 Newton.