Datainspektionen: Inga undantag för drönare

2017-02-14 15:59  
En drönare från Go Pro. Foto: All over press

Lagförslaget som mer eller mindre skulle göra det fritt fram att flyga med drönare utrustade med kamera på allmänna platser stöter på patrull.

Datainspektionen säger i sitt remissyttrande nej till undantag för drönare – och pekar på drönarteknikens möjlighet att utföra "potentiellt mycket integritetskänslig och omfattande kameraövervakning”.

”Att helt undanta alla privata drönare från reglerna i kameraövervakningslagen står inte i proportion till integritetsriskerna som det skulle innebära. Därför säger vi nej till förslaget”, säger Datainspektionens jurist Tove Fors i ett pressmeddelande, och hänvisar till att det redan går att få tillstånd till kameraövervakning med drönare för vissa syften.

Läs mer:

Läs mer: Drönarföretaget: Seriösa företag i skottlinjen

Enligt justitiedepartementets förslag ska kameraövervakningslagen inte gälla för drönare utrustade med kamera som flygs av andra än myndigheter.

Lagen har föreslagits börja gälla den 1 augusti i sommar och gälla fram till dess att EU inom några år presenterar ny lagstiftning på området.

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt