Datainspektionen: Inga undantag för drönare

2017-02-14 15:59 TT  
En drönare från Go Pro. Foto: All over press

Lagförslaget som mer eller mindre skulle göra det fritt fram att flyga med drönare utrustade med kamera på allmänna platser stöter på patrull.

Datainspektionen säger i sitt remissyttrande nej till undantag för drönare – och pekar på drönarteknikens möjlighet att utföra "potentiellt mycket integritetskänslig och omfattande kameraövervakning”.

”Att helt undanta alla privata drönare från reglerna i kameraövervakningslagen står inte i proportion till integritetsriskerna som det skulle innebära. Därför säger vi nej till förslaget”, säger Datainspektionens jurist Tove Fors i ett pressmeddelande, och hänvisar till att det redan går att få tillstånd till kameraövervakning med drönare för vissa syften.

Läs mer: Drönarföretaget: Seriösa företag i skottlinjen

Enligt justitiedepartementets förslag ska kameraövervakningslagen inte gälla för drönare utrustade med kamera som flygs av andra än myndigheter.

Lagen har föreslagits börja gälla den 1 augusti i sommar och gälla fram till dess att EU inom några år presenterar ny lagstiftning på området.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS