Drönarföretaget: Seriösa företag i skottlinjen

2017-02-15 13:56  

Ett nytt lagförslag skulle tillåta drönarfotografering på allmän plats, men Datainspektionen säger nej. ”Olyckligt”, kommenterar drönarföretaget Spotscale.

I väntan på att EU-lagstiftning färdigställs under nästa år har Justitiedepartementet tagit fram ett lagförslag som skulle undanta drönare från kameraövervakningslagen, så länge de inte flygs av myndigheter. I dagsläget är i princip all fotografering från drönare förbjuden för svenska aktörer. Förslaget möts av kritik från Datainspektionen, som menar att undantaget riskerar att olagligt övervaka personer.

Svenska företaget Spotscale som arbetar med att ta fram 3d-modeller utifrån högupplösta drönarfotografier är skeptiska till förbudet mot drönarfotografering. Apropå Datainspektionens svar kommenterar företagets vd Ludvig Emgård: ”Det är olyckligt att seriösa kommersiella drönarföretag ska hamna i skottlinjen för den här karusellen som i mångt om mycket handlar om de dumheter som oansvariga privatpersoner kan ta sig för”.

Läs mer:

Läs mer: Datainspektionen: Inga undantag för drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt