Fordon

Då är mer än varannan såld bil elektrisk

I framtiden lär laddarna vid parkeringarna bli fler – och fossildrivna bilar hänvisas till ett speciellt uttagslöst hörn. Foto: General Electric
I framtiden lär laddarna vid parkeringarna bli fler – och fossildrivna bilar hänvisas till ett speciellt uttagslöst hörn. Foto: General Electric

Från segstartad och subventionerad – till dominerande. Elbilens framtid är minst sagt ljus, och i en ny rapport fastslås den tidpunkt då mer än varannan såld bil är elektrisk.

Publicerad

Det är i rapporten Bloomberg New Energy Finance som man dristar sig att förutspå framtiden. I studien framgår det att år 2040 kommer 55 procent av alla bilar som säljs globalt vara elektriska.

Rapportförfattarna ger även tidigare prognoser. År 2025 kommer elbilsförsäljningen ligga på elva miljoner bilar och 2040 är motsvarande andel 60 miljoner. Och om 22 år kommer en tredjedel av den globala bilflottan att drivas på el.

Hur kommer det sig då att utveckling tar sådana jättekliv? En nyckelfaktor är att priserna på eldrivna fordon förutspås falla kraftigt. En elbil sägs bli kostnadsmässigt konkurrenskraftig med en konventionellt fossildriven bil år 2024– och 2029 nås prisparitet. Detta utan olika subventioner och andra incitament.

Utöver detta kommer elbilsutbudet snart börja blomma. I dagsläget finns det 155 olika typer av elbilar ute på marknaden (de flesta i Kina) – men redan om fyra år är antalet modeller nästan den dubbla.

Vilket land som kommer gå i bräschen för elbilismen är inte svårt att räkna ut – Kina. Den strategiinriktning som landet tagit har gjort att utvecklingen går oerhört fort. 2020 tros Kina stå för runt halva den globala elbilsmarknaden. 2025 kommer 19 procent av alla nyregistrerade bilar drivas av el.

Det kan jämföras med siffrorna för Europa och USA – där 14 respektive 11 procent är eldrivna.