Fordon

Continental återuppfinner hjulet – för att passa elbilen

Foto: Continental
Foto: Continental
Foto: Continental
Foto: Continental

Hjulet är en uråldrig uppfinning – men det finns utrymme för förbättring. Nu har Continental visat ett nytt hjulsystem speciellt framtaget för elfordon. Resultatet är bättre effektivitet, livslängd samt att det ger en tystare färd.

Publicerad

Teknikjätten Continental har många strängar på sin lyra. Länge har man varit i topp när det kommer till att konstruera däck, men företaget har även tagit fram flera intressanta hjullösningar samt nya innovativa gummiblandningar.

Nu har man dock annat än däck på ritbordet, nämligen en helt ny typ av hjulsystem speciellt framtaget för elfordon.

Konceptet, som går under namnet ”The New Wheel Concept” har till skillnad från traditionella system ”flyttat ut” bromsskivan. Detta genom att man delat hjulet i två delar. Den yttre som sitter samman med däcket – samt en inre ”stjärnformad” del som sitter på hjulaxeln och som bär en aluminium-bromsskiva.

Skivan är dock mer att betrakta som en ring, eftersom dess stora fördel är att den är ihålig. Bromsoket är sedan fäst vid sidan om hjulaxeln och griper tag på insidan av skivan – till skillnad från dagens system som håller om utifrån. Genom att vända på oket kan man utnyttja hela utrymmet och se till att bromsskivan får största möjliga friktionsyta.

Läs mer:

Designen ska ha många fördelar. För det första utlovar Continental att den ska göra systemet med hjul och bromsar lättare. Bromsarna ska även göra mindre oväsen när de används. Dessutom påstår företaget att man inte behöva byta bromsskivor alls under en bils livslängd.

Att ha tysta hållbara bromsar är förvisso bra, men varför göra ett så komplext system?

Jo, för att få bästa möjliga räckvidd i ett elfordon använder man sig av bromskraftsregenerering. Det vill säga att man använder elmotor som broms för att fånga in så mycket energi som möjligt. Detta innebär att de konventionella rent mekaniska bromsarna används mindre – och därmed ställs det andra krav på bromssystemen.

”Elektro-mobilitet behöver nya lösningar för bromsteknik också. Att använda traditionella bromsar är inte särskilt effektivt”, säger Matthias Matic, chef för hydrauliska bromssystem vid Continental, i ett pressmeddelande.

Continental skriver att de inledande testerna visat på lovande resultat, och de kommer demonstrera sitt koncept på årets bilmässa i Frankfurt, 14-24 september.