Fordon

Byt in skitiga skrotbilen mot en elcykel – framgång för Litauens koncept

8 518 personer fått ta del av skrotningspremien hittills. Foto: TT
8 518 personer fått ta del av skrotningspremien hittills. Foto: TT

Litauens medborgare har erbjudits en generös summa för sina åldrade bilar. Skrotningspremien får läggas på tvåhjuliga elfordon eller kollektivtrafik. Efter det stora intresset har staten skjutit till mer pengar.

Publicerad

Sverige har både testat en skrotningspremie för bilar såväl som att ge en generös premie till de som köper en elcykel eller andra tvåhjuliga elfordon. På andra sidan Östersjön har Litauen valt att slå två flugor i en smäll genom att kombinera de två incitamenten – åldrade bilmodeller ersätts med utsläppsfria tvåhjulingar.

Under våren rullade miljömyndigheten ut sitt program. Med en budget på åtta miljoner euro och en befolkning på nästan 2,8 miljoner personer vågade man sig på att utlova upp till tusen euro (10 375 kr) per individ till att köpa en cykel, elcykel, elskoter eller elmotorcykel. Pengarna har också kunnat användas för att köpa resor i kollektivtrafiken.

För att få pengarna måste man lämna ifrån sig sin gamla bil – och många litauer har nappat på erbjudandet. Programmet har hunnit göra sig av med 95 procent av det ursprungliga anslaget, och nu har staten skjutit till ytterligare tre miljoner euro, rapporterar The Next Web.

Enligt sajten har hittills 8 518 personer fått ta del av pengarna. Störst andel av potten har hittills spenderats på cyklar och elskotrar, med 4,95 miljoner euro. 269 000 euro har gått till elcyklar – 136 000 euro lades på elmotorcyklar och e-mopeder, samt 50 000 euro som gick till resor i kollektivtrafiken.