Fordon

Bulgarien påstås vilja köpa Gripen-plan

JAS-39 Gripen av C/D-modell, här i tjänst för den ungerska flygvapnet. Arkivbild. Foto: Sandor Ujvari/MTI via AP/TT
JAS-39 Gripen av C/D-modell, här i tjänst för den ungerska flygvapnet. Arkivbild. Foto: Sandor Ujvari/MTI via AP/TT

Den bulgariska regeringen är intresserad av att köpa 10 Gripen-plan, rapporterar den bulgariska tidningen 24chasa.

Publicerad

Tidningen hänvisar till ett brev skickat från den bulgariska försvarsministern Dimitar Stojanov till hans svenska motpart Peter Hultqvist (S).

I brevet, daterat den 30 september, börjar Stojanov med att tacka den svenska delegation som just besökt landet, där den "utmanande säkerhetssituationen" diskuterades.

"Under samtalen fick vi förfrågan att införskaffa 10 Jas 39 Gripen av C/D-modell, som skulle kunna produceras och levereras inom två år", fortsätter han, och skriver sedan att de gärna ser ett mer konkret erbjudande. Han bjuder även in svenska representanter att åter besöka landets huvudstad Sofia för att diskutera fler detaljer.

Försvarsministern begär även att få ett erbjudande om en leasing-möjlighet av stridsflygplanen.

– Det rör sig om en upphandling, säger försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Toni Eriksson till TT, och hänvisar vidare frågor till Bulgariens regering och Försvarets Materielverk (FMV).

Bulgarien styrs för närvarande av en övergångsregering, som efter valet den 2 oktober skulle kunna ändras inom kort.

FMV: Inte kommit någon förfrågan

Mattias Rådström, presschef på Saab, vill inte kommentera några andra detaljer kring intresset, eller huruvida det är större chans att affären går i lås nu än för fyra år sedan, och hänvisar till Försvarets materielverk för fler frågor.

FMV meddelar att de ännu inte fått in en officiell förfrågan, och avböjer vidare kommentarer tills att det har skett.

– Vi har sett uppgifterna om att man har skickat ut en förfrågan, men vi har inte tagit emot en sådan. Vi kommer att hantera den när och om den kommer in, säger Carina Söderström, kommunikatör på myndigheten.

Andersson: Det finns ett stort intresse

Statsminister Magdalena Andersson (S) finns på plats på EU:s informella toppmöte i Prag i dag, men vill inte säga om hon tänker diskutera en eventuell flygplansaffär med Bulgariens president Rumen Radev.

– Men vi är alltid entusiastiska över att sälja Gripen. Vi har hög kvalitet på den tillverkning som vi har i Sverige och det finns också ett stort intresse för att köpa det. Vi har ju bland annat sålt stridsfordon till andra länder helt nyligen, säger Andersson.

Vad Radev tycker är oklart – presidenten gav inga kommentarer alls när han anlände till toppmötet strax innan Andersson.

Även 2018 visade Bulgarien intresse för att köpa Gripen-plan, men valde till sist bort dem.