Budgetfordonet ska klara resan på sina solpaneler

2021-07-28 10:28  

Modellen kan köra två mil på sina solpaneler och har ett instegspris som ligger under 50 000 kr. Nu utmanar nederländska Squad Mobility amerikanerna.

Det finns flera elfordon som använder solpaneler som räckviddsförlängare, men amerikanska Aptera Motors har profilerat sig med att deras lilla trehjuling ska kunna användas utan att ägaren någonsin behöver plugga in sladden – upp till drygt sju mil om dagen, vilket Ny Teknik har skrivit om tidigare.

Amerikanska Aptera. Foto: Aptera Motors

Nu kommer konkurrens i segmentet från nederländska Squad Mobility. Startupen har öppnat för förbeställningar av fordonet, som i Sverige skulle klassas som en moped klass 1, kallad The Squad Car. Solpanelerna ska räcka till två mils körning om dagen.

Fordonet som rullar på fyra hjul har även ett portabelt batteri som kan laddas hemma i eluttaget om så skulle behövas.

Tre får plats i samma parkeringsruta

Det tvåsitsiga fordonet har en längd på två meter och en bredd på 1,2 meter och är mindre än Smart Fortwo, och i en konventionell parkeringsruta kan man klämma in tre exemplar av the Squad Car.

Foto: Squad Mobility

De två elmotorerna ger tillsammans 4 KW och modellen har en topphastighet på 45 km/h. Detta medan Apteran har en topphastighet på 172 km/h – och amerikanernas  trehjuling har en överlägsen räckvidd på sol. Men en Aptera kostar mellan 224 000 kr och 405 000 kr beroende på version, medan Squad Mobility erbjuder ett instegspris som ligger under 50 000 kr.

 

John Edgren

redaktionen@nyteknik.se  

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt