Fordon

Brittiskt säljstopp för avgasbilar redan 2030

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Storbritannien kommer att förbjuda försäljningen av bensin- och dieseldrivna bilar redan från år 2030. Det skriver Financial Times.

Publicerad

Tidningen uppger att försäljningsstoppet är en del i det bredare gröna paket som premiärminister Boris Johnson i veckan ska presentera.

Om uppgifterna stämmer skulle det flytta fram försäljningsstoppet med fem år mot vad har Johnson tidigare har sagt, i februari i år uppgav han att försäljningsstoppet flyttas från år 2040 till 2035.

För att Storbritannien ska uppnå sina miljömål vill Johnson nu genom förslaget försöka sätta press på bilbranschen. Hybridbilar uppges få fortsätta säljas fram till 2035.

Elbilar står i dag bara för 7 procent av all bilförsäljning i landet och företrädare för bilindustrin säger enligt Financial Times att det kommer att krävas väldiga satsningar på infrastruktur för att få fler bilägare att byta bensin mot el.

Johnsons regering väntas lägga fram ett förslag om runt 500 miljoner pund, drygt 5,7 miljarder kronor, för att få i gång byggandet av denna infrastruktur under nästa år.