FORDON

Brittisk tillverkare av eldrivna skåpbilar mot konkurs

Arrival XL van
Arrival XL van

Trots miljardinvesteringar från Hyundai/Kia och Blackrock – den brittiska tillverkaren av elektriska skåpbilar går nu mot konkurs.

Publicerad Uppdaterad

Konkurserna för startupbolag inom elfordonsbranschen har duggat tätt den senaste tiden. Svenska Volta Trucks och Cake är två exempel. För några år sedan försvann även Uniti från spelplanen.

Nu verkar den brittiska tillverkaren av elektriska skåpbilar Arrival gå samma öde till mötes, vilket bland annat Electrive rapporterar om. Bolaget utvecklade elektriska skåpbilar, bussar och personbilar avsedda för person- och godstransporter. Målet var att de skulle kosta lika mycket som motsvarande fordon med förbränningsmotor.

Arrival grundades 2015 av den ryska telekommiljardären Denis Sverdlov. 2021 noterades det på Nasdaq genom en så kallad SPAC (Special Purpose Acquisition Company).

Stora investeringar i Arrival

Genom åren har bolaget dragit till sig stora investeringar från bland annat Blackrock (118 miljoner dollar) och Hyundai/Kia (111 miljoner dollar). Även UPS investerade en okänd summa och la en beställning på 10 000 fordon. Planen var att 2026 ha 1 000 mikrofabriker världen över, snarare än ett fåtal stora tillverkningsanläggningar.

Under sin topp var bolaget värderat till över 15 miljarder dollar. Men sedan dess har det gått utför. Arrival fick med tiden allt svårare att hämta in nytt kapital, bland annat på grund av att bolaget inte uppfyllt transparenskraven för börsen. Arbetsstyrkan halverades i fjol till omkring 800 anställda och har sedan dess kapats  ytterligare.

Artikeln har uppdaterats.