Fordon

Biljätten miljardinvesterar i billiga brittiska elskåpbilar

UPS är ett av logistikföretagen som testkör Arrivals elskåpbilar. Foto: Arrival
UPS är ett av logistikföretagen som testkör Arrivals elskåpbilar. Foto: Arrival

Hyundai/Kia investerar drygt en miljard kronor i brittiska Arrival. Tillsammans ska de utveckla batteridrivna skåpbilar för att möta det stora suget efter gröna transportfordon i Europa.

Publicerad

Det Londonbaserade företaget har fem år på nacken och omkring 800 anställda spridda över fem länder, inklusive Tyskland, USA och Ryssland. Arrival siktar på att leverera eldrivna transportbilar med en prislapp som matchar konventionella fordon, detta genom att förlägga produktionen till flera mikrofabriker nära storstäder.

Enligt företaget ger deras kommande lätta transportbil köparen en halverad total cost of ownership. Fordonet bygger på en modulär plattform i skateboard-design som ska ge en räckvidd på 300 km. De första prototyperna rullar ut i trafik nu i början av året, och fordonet kommer att testas av flera stora transportföretag, från DHL och UPS till Royal Mail.

Och nu har man alltså fått en investering på en miljon euro från Hyundai/Kia. Därmed placerar sig Arrival som Storbritanniens just nu sjätte högst värderade startupbolag.

Med det nya partnerskapet vill sydkoreanerna stärka sin position avseende branschens pågående teknikskifte och bättre kunna möta Europas växande efterfrågan på gröna transportfordon. Hyundai uttrycker också ett speciellt intresse för Arrivals modulära plattform och den mjukvara, det material och de komponenter samt annan teknik som britterna har utvecklat internt.

– Med ytterligare skärpningar av miljökraven förväntas den ekovänliga marknaden i Europa växa snabbt. Vår gemensamma utveckling av kommersiella elfordon tillsammans med Arrival kommer att ge oss en konkurrensfördel och vidare etablera vårt ledarskap inom den ekovänliga fordonsmarknaden, riktat mot Europa, säger Albert Biermann som är chef för Hyundaigruppens FoU-avdelning i ett uttalande.

Samarbetet ska dels hjälpa Hyundai/Kia att lansera små och medelstora elskåpbilar samt andra produkter för logistik, delningstjänster och skyttelföretag. Dels vill bolaget utnyttja Arrivals skateboard-design för så kallade purpose built vehicles, där specialanpassade poddar placeras på plattformen.