Fordon

Bosch och GS Yuasa ska halvera batteripris

Tyska Bosch och japanska GS Yuasa ska ta fram litiumjonbatterier för elbilar med dubbla prestandan och halva priset mot i dag.

Publicerad

Bosch och GS Yuasa meddelade i somras att man ska börja samarbeta för att ta fram litiumjonbatterier till elbilar med avsevärt bättre kapacitet än dagens batterier.

Vid bilsalongen i Tokyo meddelade Boschdirektören Wolf-Henning Schneider att ett batteri med dubbla kapaciteten mot i dag ska vara klart för marknadsintroduktion 2020. Priset på batteriet ska dessutom kunna halveras, rapporterar Automotive news..

Han bedömer att 2020 är elbilsmarknaden omkring 12 miljoner bilar. Hur stor andel av dessa som ska ha batterier från Bosch-GS Yuasa ville han inte uttala sig om.

GS Yuasa hamnade i nyhetsljuset efter incidenterna med batteribränder i flygplanet 787 Dreamliner i vintras. Batterierna i dessa kommer från GS Yuasa. Företaget är en av de största tillverkarna av litiumjonbatterier, och levererar till elbilen Mitsubishi Imiev. Mitsubishi ingår också i gruppen som ska ta fram de effektiva batterierna till år 2020.

Bosch har tidigare haft et samarbete om litiumjonbatterier med Samsung. Det upphörde 2012.

Det nya batteribolaget ska inleda verksamheten nästa sommar. Det kommer att ägas till 50 procent av Bosch och till 25 procent av GS Yuasa och 25 procent av Mitsubishi. Bolaget får sitt högkvarter i Stuttgart.