Fordon

Bosch lanserar bilnyckeln som tjuvarna inte kan hacka

Bosch lanserar en nyckel som inte ska gå att hacka. Foto: Bosch
Bosch lanserar en nyckel som inte ska gå att hacka. Foto: Bosch

Problemet med kriminella som hackar din bilnyckel medan du sover kan vara över. Bosch har utvecklat systemet där man har nyckeln i mobilen. Den är kopplad till telefonens specifika mikrochips, och ska vara lika säker som ett fingeravtryck.

Publicerad

Visst är det skönt att man inte längre behöver ta bilnyckeln ur fickan, men av någon anledning har fordonsbranschen inte kunnat förutse att deras nyckellösa system skulle förenkla livet för biltjuvarna.

I dag behöver de inte veta hur man tjuvkopplar en bil – med en mottagare kan kriminella fånga upp signalen från bilnyckeln, som ofta ligger tillgänglig strax innanför villadörren. Signalen skickas sedan vidare till en enhet som klonar den, och lurar bilen. Att hacka nyckeln tar cirka fem sekunder, sedan är det bara att köra iväg. Hela processen kan vara avklarad på så lite tid som 20 sekunder.

Nu säger dock Bosch att de har utvecklat en lösning på problemet. Nyckellösa system kommunicerar vanligtvis med bilen via lågfrekventa radiosignaler eller signaler i ultrahöga frekvenser, och det är en ständig kamp för att ligga steget före tjuvarna. Boschs system Perfectly Keyless använder istället en virtuell nyckel i mobilen, och upplåsningen sker via blåtand.

Man har inspirerats av bildelningsflottor som länge använt virtuella nycklar i mobilen. Där är det dock en operatör som övervakar upplåsningen via molnet. Och för kontakten mellan mobilen och fordonet används närfältskommunikation, en trådlös överföring som görs på några centimeters avstånd. Men med Bosch blåtandslösning kan man låta mobilen ligga kvar i byxfickan.

"Lika säkert som ett fingeravtryck"

Enligt bolaget kan man tack vare sin långa erfarenhet av halvledare göra uppkopplingen lika säker som ett fingeravtryck. Varje smartphone innehåller små mikrochips som sköter Bluetooth-uppkopplingen, och de spelar en viktig roll i sammanhanget. Tillsammans med sensorer i fordonet och en speciell kontrollenhet bildar de ett system som bara öppnar bildörren för den specifika telefon som har nyckeln för det digitala låset.

Systemet blockerar också signaler från andra telefoner eller enheter som används för att manipulera signalen. Nyckeln kan lätt avaktiveras på nätet, vilket gör Bosch Perfectly Keyless användbart för bilflottor och åkerier – när anställda slutar eller nycklar tappas bort. På samma sätt kan nyckeln blockeras om mobilen blir stulen.