Fordon

Boeings vd får sparken

Ett av American Airlines Boeing 737 Max 8, det dröjer till en bra bit in på nästa år innan det får lyfta igen. Arkivbild. Foto: Bayne Stanley/Zuma Press/TT
Ett av American Airlines Boeing 737 Max 8, det dröjer till en bra bit in på nästa år innan det får lyfta igen. Arkivbild. Foto: Bayne Stanley/Zuma Press/TT

Amerikanska flygplanstillverkaren Boeings vd Dennis Muilenberg får lämna sitt jobb. Han ersätts i januari av styrelseordföranden David Calhoun.

Publicerad

Bolaget är mycket pressat efter att dess flygplansmodell Boeing 737 Max var inblandat i två katastrofala dödskrascher på kort tid. Modellen har fått stanna på marken världen över sedan den ålades med flygförbud i mars, kort efter den andra olyckan.

"Styrelsen beslutade att ett ledarskapsbyte var nödvändigt för att bolaget ska återfå förtroendet framåt samtidigt som man arbetar med att reparera relationen till lagstiftare, kunder och alla andra intressenter", säger bolaget i ett uttalande.

Boeing-aktien, som rasat över 20 procent sedan i mars, stiger runt två procent i förhandeln på New York-börsen efter beskedet.

Förra veckan meddelade flygplansjätten att produktionen av den olycksdrabbade 737 Max tillfälligt stoppas.

Det var den 29 oktober i fjol som den första dödsolyckan med 737 Max-modellen inträffade, då ett Lion Air-plan i Indonesien kraschade bara minuter efter det att planet lämnat marken. Alla 189 som befann sig ombord omkom. Fyra månader senare – i mars 2019 – skedde ytterligare en olycka med samma flygplansmodell i Etiopien. Även då omkom samtliga, 157 personer, varav fyra svenskar.

USA:s federala luftfartsmyndighet FAA utreder fortfarande frågor kring produktionsförhållanden i de fabriker där den aktuella modellen tillverkas. Något klartecken för att få använda flygplanet i kommersiell flygtrafik kommer först nästa år, enligt FAA-chefen Steve Dickson.