BMW:n berättar om det du pekar på genom bilrutan

2019-03-05 09:22  
Foto: BMW

Det nya systemet låter föraren interagera med bilen via gester, rösten eller blicken. Tekniken kommer finnas tillgänglig i BMW iNEXT. 

Med hjälp av en algoritm hävdar biltillverkaren att man banar väg för en ny typ av fordonsmanövrering. BMW Natural Interaction kombinerar rörelsekontroll med avancerad röststyrning – och föraren kan även använda blicken för att interagera med bilen. BMW kallar det för en multimodal kommunikation. 

– Kunder ska kunna kommunicera med sitt intelligenta, uppkopplade fordon på helt ett naturligt sätt. BMW Natural Interaction är också ett viktigt steg för framtidens självkörande bilar då interiörskoncepten inte enbart anpassar sig efter förarens position och ger passagerare större frihet, säger Cristoph Grote, Senior Vice President, BMW Group Electronics i ett pressmeddelande.

Förvandlar fordonet till assistent

Det handlar dock om en förfining. Redan 2001 blev BMW först med att lansera en kontroll interiört, med iDrive Controller. Och 2018 släpptes Operating System 7.0 som bland annat hade en förbättrad röstigenkänning och ökad rörelsekontroll.

Läs mer: BMW fick noll poäng i säkerhetstest

Med det nya systemet kan föraren exempelvis peka på en restaurang genom bilrutan och sedan fråga bilen om öppettiderna. Det kan även handla om en så enkel sak som att peka på sidorutan för att rulla ned fönstret. Lagring av omgivningens data i kombination med artificiell Intelligens förvandlar fordonet till en välinformerad assistent – och BMW Natural Interaction kommer vara tillgänglig för BMW iNEXT som lanseras år 2021.

John Edgren

Mer om: BMW Röststyrning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt