BMW funderar på att låsa hybrider till eldrift i storstäder

2018-11-29 10:01  
BMW:s utvecklingschef Klaus Fröhlich vid ett framträdande på motormässan i Frankfurt förra året. Foto: Martin Meissner

För att minska luftföroreningarna i storstäder skulle BMW kunna tvinga hybridbilar att köra på ren el inom vissa områden, säger utvecklingschefen Klaus Fröhlich.

Klivet bort från fossilbilar kan ge mycket renare luft i världens storstäder, men vägen dit är lång. Något som skulle kunna skynda på resan är att tvinga bilar med hybriddrivlina att köra på ren el i områden med höga luftföroreningar.

– Bilen skulle kunna slå av förbränningsmotorn automatiskt, säger BMW:s utvecklingschef Klaus Fröhlich i en intervju med nyhetsbyrån Reuters under den pågående motormässan i Los Angeles.

Läs mer: Daimler och VW tar kostnaderna för att rena dieselbilar – BMW vägrar

Eftersom BMW:s elbilar, i likhet med i princip alla andra moderna bilar, är uppkopplade och har inbyggt navigationssystem är det enkelt att bygga in en funktion för att automatiskt växla över till ren eldrift inom vissa geografiska områden. Klaus Fröhlich säger att BMW för närvarande demonstrerar tekniken i flera av de tyska städer som är på väg att införa dieselförbud.

Tilltaget skulle så klart påverka räckvidden på hybridbilar enormt, men Klaus Fröhlich menar att problemet kommer att minska när nästa generation är ute på marknaden. Han pekar till exempel ut företagets nya stadsjeep i X5-serien med hybriddrivlina som kommer att kunna köra upp till 80 kilometer på ren el och därmed klara de flesta sträckor i stadstrafik.

Simon Campanello

Mer om: BMW Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt