Fordon

Bilen från Jaguar känner av om någon är åksjuk

Sensorer räknar ut hur du mår i bilen. Foto: Jaguar

I en självkörande bil är en åksjuk passagerare hjälplös. Därför har Jaguar Land Rover utvecklat teknik som känner av när någon mår illa. Då sätter systemet in motverkande åtgärder.

Publicerad

– När vi går mot en autonom framtid där de åkande får mer tid över för att antingen arbeta, läsa eller koppla av på längre resor – då är det viktigt att vi utvecklar fordon som kan anpassa sig för att minska effekterna av åksjuka på ett sätt som är specialanpassat efter varje passagerare, säger Spencer Salter, välmåendeteknikforskare på Jaguar Land Rover i ett pressmeddelande.

Bolaget har redan samlat in data kring åksjuka från mer än 2 400 mils körning och testat hur olika sysslor framkallar illamående, exempelvis som att kolla sin e-post. Utifrån lärdomarna har man skapat en baslinje för hur en bil ska framföras för att minimera uppkomsten av åksjuka.

Över 70 procent av alla människor lider av åksjuka. Illamåendet kommer ofta krypande när ögat betraktar någon som inte överensstämmer med de rörelser som innerörat registrerar. Den nya tekniken använder biometriska sensorer som samlar in fysiologiska data som ställs mot uppgifter om bilens rörelsemönster. En algoritm ger sedan en ”välmående-poäng” för varje passagerare. Informationen används för att personifiera bilens köregenskaper, och diverse inställningar i kupén.

Exempelvis kan man sänka åksjukan hos de som använder en skärm med 40 procent bara genom att höja sätet 10 centimeter, så att personen ser vägbanan bättre. Om navigationssystemet ger mer information om hur bilen kommer svänga så minskas illamåendet genom att de åkande blir mer förberedda på rörelsen.

Enligt Jaguar Land Rover känner systemet av åksjukan redan innan passageraren själv är medveten om illamåendet, och tekniken sägs minska effekterna av åksjuka med 60 procent. Bolaget utlovar att systemet ska rullas ut i framtida fordon.

– Den här banbrytande forskningen har skapat en lösning som grundat på solid vetenskap kan göra resandet till en behaglig upplevelse även om du har en benägenhet för åksjuka, säger Steve Iley, medicinsk chef på Jaguar Land Rover.

Redan i dag har bolagets bilar anpassats för att motverka åksjuka. Exempelvis kan passagerarna i Jaguar I-Pace välja mellan 26 olika sätespositioner just för att infotainmentsystemets skärm ska hamna i nivå med vägbanan. Stötdämparna ändras var tionde millisekund för att ge en optimal komfort, och de lågfrekventa ljud som kan alstra illamående elimineras.