Sensorer i mobilen ska avslöja din trötthet på jobbet

2018-10-26 10:15  
Foto: Vinmar Magto / Alamy

Är du trött och har svårt att prestera på jobbet? Snart kan arbetsgivaren kolla hur alert du är för ögonblicket – med hjälp av din egen mobiltelefon. Det hoppas forskare vid Cornell University.

Tidigare forskning har visat att vår energi och nivå av vakenhet naturligt stiger och faller under en arbetsdag. Inför en viktig uppgift önskar arbetsgivaren att vi ska vara pigga för att prestera på topp. Nu har forskare utvecklat Alertscanner , ett verktyg som diskret och kontinuerligt kan mäta hur vaken du är på jobbet.

Det är Cornell University i New York som har tagit fram en metod där mobilkameran mäter storleken på ögats pupiller genom att ta en stor mängd bilder varje gång man låser upp sin telefon.

– Eftersom människor använder sina telefoner frekvent under dagen var vår tanke att vi skulle kunna använda telefoner som ett instrument för att förstå och mäta personers vakenhet, Och eftersom en människas ögon påverkas utifrån hur vakna de är så tänkte vi att vi kunde använda ett ögonblick när folk tittar på sina telefoner för att mäta deras vakenhet vid det specifika tillfället, säger Vincent WS Tseng, doktorand i informationsvetenskap i en rapport.

Särskilt användbart vid långa arbetspass

När människor är uppmärksamma, med en hög nivå av vakenhet, så reagerar det sympatiska nervsystemet genom att utvidga pupillerna – och vi får då lättare att ta in information. Tvärt om får det parasympatiska nervsystemet våra pupiller att dra sig samman när vi är dåsiga. En förståelse av mönstret kring vakenhet kan vara till hjälp för människor på många arbetsplatser. Enligt Tseng kan Alertscanner vara särskilt användbar inom sjukvården där personalen ofta arbetar långa pass i kombination med invecklade och kritiska arbetsuppgifter.

– Om du har en viktig uppgift framför dig, så vill du naturligtvis utföra den när du är på toppen av din vakenhet. Du kommer också ha koll på när du ska ta en paus för att få upp din energinivå igen, säger Tseng.

Läs mer: Concept-i lär sig dina vanor och beteenden

Tidigare svensk forskning har visat att ögonrörelser korrelerar med trötthet. Under alert vakenhet ses sackadögonrörelser (ryckiga rörelser), medan dåsighet kännetecknas av långsamma, mjukare ögonrörelser. Den idag säkraste metoden för att mäta vakenhet är en registrering av hjärnbarkens elektriska aktivitet, muskeltonus (aktiva motståndet i en muskel) och ögonrörelser, men att kartlägga detta är dyrt, resurskrävande och kräver en lång tid för tolkning.

Vi börjar vänja oss vid att våra smarttelefoner används till annat än samtal och sms. I augusti presenterade en grupp elever från Tel Aviv University (TAU) i en studie att smartphonesensorer kan användas för att förbättra väderprognoser och skydda invånare från potentiella översvämningar.

Charlie Hedstad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer