Fordon

Bekräftar att Smart ska bygga en el-suv

Foto: Geely
Foto: Geely

Trots det tidigare fiaskot i USA så tror Geely på varumärket. Tillsammans med Mercedes ska de rulla ut en eldriven Smart-suv redan 2022 – men bara i Europa och Kina.

Publicerad

Geely köpte in sig i Daimler 2018 och med en post på strax under tio procent blev de då den största enskilda ägaren i den tyska koncernen. Bland lösöret har kineserna visat ett stort intresse för Smart, detta trots att minibilen har läckt pengar genom åren – vilket inte blev bättre av en misslyckad lansering i USA.

För snart ett år sedan deklarerade Mercedes-Benz och Geely att de tillsammans skulle bilda ett samriskbolag kring Smart, där de två vardera äger hälften av aktierna. Smart Automobile Co. har placerat sitt globala huvudkontor i Hangzhou Bay, Ningbo i Kina.

Rykten bekräftade

Den uttalade tanken har varit att utöka produktportföljen för att täcka in det lukrativa B-segmentet – och nu bekräftas de tidigare ryktena om en elbil, detta via en post på Linkedin av Smart Automobiles vice president of global sales Daniel Lescow.

Enligt Jalopnik blir det en suv som ska byggas på Geelys skalbara plattform för elbilar, Sustainable Experience Architecture (SEA). Daniel Lescow har sagt att elbilen trots sin storlek kommer ha gemensamma drag med Smarts klassiska minibil Fortwo, och en luftig insida ska kombineras med smidiga yttermått.

Inget USA

Suven ska vara avsedd för "en urban mobilitet", och då pratar vi om städer i Kina och Europa – för ett bränt barn skyr elden, och Smart kommer inte att återvända till USA-marknaden. Den första modellen tillverkad under det nya samarbetet med Geely ska rulla ut redan 2022.