FORDON

Bakslag för Tesla mot Postnord: ”Det är force majeure”

Anställda på Postnord sympatistrejkar eftersom Tesla inte tecknat kollektivavtal med IF Metall. Här är en strejkvakt från IF Metall utanför Tesla-anläggningen i Malmö.
Anställda på Postnord sympatistrejkar eftersom Tesla inte tecknat kollektivavtal med IF Metall. Här är en strejkvakt från IF Metall utanför Tesla-anläggningen i Malmö.

Tesla får fortsatt nej till att få registreringsskyltar levererade av Postnord. Postnord måste få yttra sig först och har tre dagar på sig, beslutade Solna tingsrätt i dag efter biljättens stämning.

Publicerad

– Här handlar det om ett antal registreringsskyltar som inte kommer levereras ut, det bedömdes sammantaget att det inte var tillräckligt bråttom för att fatta ett beslut utan att höra Postnord, säger Patrik Alm, domaren som beslutade i målet.

Enligt honom tycks det handla om flera kollin med sammantaget 28 registreringsskyltar som Tesla har begärt att få ut från Postnord. Men nu måste elbilsjätten vänta i ytterligare minst tre dagar för att Postnord ska hinna yttra sig angående stämningsansökan.

Dessutom har fackförbundet Seko sagt att de vill ha del i målet och tycka till. I ett uttalande skriver Gabriella Lavecchia, Sekos förbundsordförande, att målet handlar om fackförbundets sympativarsel och dess effekter.

"Det handlar om den svenska kollektivavtalsmodellen och i synen på den råder konsensus såväl politiskt som mellan parterna på arbetsmarknaden”, säger Gabriella Lavecchia.

Ovanlig begäran

Domstolen har inte tagit ställning till Sekos önskan om att intervenera. Sekos önskan är ovanligt enligt Patrik Alm.

– Så det kommer växa det här.

Han tror att ett domstolen tar ett nytt beslut i nästa vecka gällande om registreringsskyltarna ska lämnas ut eller inte.

FAKTA

Alla fack som strejkar

IF Metall, verkstadsarbetare på Teslas servicecenter, från 27 oktober, samt andra allmänna verkstäder, 3 november

Transport, blockad av svenska hamnar, från 7 nov, utvidgas 17 nov

Fastighets, städning, från 17 nov

Elektrikerna, reparation i lokaler och av laddstationer, från 17 nov

Hamnarbetarförbundet, blockad av svenska hamnar, från 17 nov

Seko, blockad av post och paket, från 20 nov

ST, blockad av post och paket, från 21 nov

Målarna, blockad av lackeringsarbete på över 100 verkstäder, från 21 nov

Byggnads, blockad av byggarbete, från 28 nov

Musikerförbundet, stopp för viss musik i Teslabilar

Alla varsel är enbart riktade mot hantering av Tesla och dess bilar.

Postnord levererar inte Teslas registreringsskyltar, eftersom brevbärarna och andra anställda är med i fackförbund som sympatistrejkar mot Tesla.

Orsaken är att Tesla vägrar att teckna kollektivavtal med IF Metall. Sympatiåtgärden uppfattas som juridiskt korrekt av arbetsgivaren Postnord.

– Vi anser att strejkrätten, som är grundlagsskyddad i regeringsformen, är så stark att den står över utdelningsplikten, det samhällsuppdrag vi har. Det är ”force majeure”, säger Anders Porelius, presschef på Postnord.

Tesla anser dock att Postnord gör fel och under måndagen lämnade elbilsjätten in en stämning mot bolaget.

Skyldig att lämna ut

Även Transportstyrelsen har stämts av Tesla, men inte för att någon där strejkar, utan för att bilföretaget anser att myndigheten inte uppfyller sitt uppdrag att tillhandahålla registreringsskyltar, vilket i sin tur beror på Postnords strejk.

I går beslutade Norrköpings tingsrätt att myndigheten trots allt är skyldig att lämna ut registreringsskyltarna.

– Arbetet pågår för fullt. Vi hoppas att vi ska kunna få till det rent praktiskt, säger Anna Berggrund, avdelningsdirektör på fordonsinformation vid Transportstyrelsen.

Myndigheten har bara sju dagar på sig att ändra sitt nuvarande avtal med Scandinavian motorcenter, som tillverkar registreringsskyltarna.

Oklara rutiner

Tanken är att Teslaägarna i så fall ska kunna hämta skyltarna direkt från tillverkaren, men rutiner saknas för hur det ska gå till rent praktiskt.

– Registreringsskyltar är inget vi vill ska hamna i orätta händer. Vi är noga med att skyltar ska gå dit de ska, säger Anna Berggrund.

Parallellt jobbar jurister på myndigheten med att tolka tingsrättens beslut. Om det finns tankar på att överklaga domen är för tidigt att säga, enligt Anna Berggrund.

TT söker Tesla.