ELBILAR

Tingsrätten i Teslakonflikten: Registreringsskyltar måste lämnas ut

Banderoll från IF Metall med texten ’konflikt’ utanför Tesla-anläggningen i Malmö på måndagen.
Banderoll från IF Metall med texten ’konflikt’ utanför Tesla-anläggningen i Malmö på måndagen.

Transportstyrelsen måste tillfälligt lämna ut registreringsskyltar till Tesla hos tillverkaren Scandinavian Motorcenter, efter ett beslut i Norrköpings tingsrätt. ”Glädjande”, skriver elbilstillverkaren i en kommentar till Ekot i Sveriges Radio.

Publicerad Uppdaterad

IF Metalls strejk mot Tesla och sympatiåtgärderna från andra fackförbund har bland annat lett till att biltillverkaren inte längre får registreringsskyltar levererade.

I en stämning har bolaget krävt att Transportstyrelsen ser till att skyltarna levereras.

"Detta beslag av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla", skriver den amerikanska elbilsjätten i handlingar som enligt Dagens industri (DI) lämnades in till Norrköpings tingsrätt på måndagen.

Det är sympatiåtgärder från fackförbunden ST och Seko som stoppat postutdelningen till Tesla.

Tesla vill nu få rätt att hämta ut skyltarna direkt hos tillverkaren Scandinavian Motorcenter under den juridiska processen. Något som nu Tesla alltså får enligt ett beslut i Norrköpings tingsrätt. 

”Det är glädjande att Tesla i och med detta beslut kan fortsätta att leverera nya bilar till våra kunder”, skriver Tesla i ett mejl till Ekot i Sveriges Radio.

Transportstyrelsen: Vi behöver analysera beskedet

Anna Berggrund, direktör för avdelning Fordonsinformation på Transportstyrelsen, bekräftar beslutet i en skriftlig kommentar till TT, men hur beslutet kommer att påverka myndigheten är ännu oklart.

"Vi på Transportstyrelsen behöver nu analysera beskedet och bedöma vad detta får för konsekvenser för oss och vilka åtgärder som skulle kunna behöva vidtas för att verkställa beslutet. Det är i nuläget för tidigt att säga exakt vad det skulle innebära."

Om Transportstyrelsen inte inom sju dagar går med på att lämna ut skyltarna ska myndigheten böta en miljon kronor, enligt tingsrätten.

Dessutom stämmer bolaget, via svenska dotterbolaget TM Sweden, även Postnord.

"Denna tvist handlar om ett mycket allvarligt, närmast systemhotande, agerande hos Postnord", skriver Tesla i stämningsansökan enligt DI.