Baidu: Vår självkörande teknik är långt före Teslas

2022-08-11 07:47  
Bilmärket Jidus första modell, baserad på konceptet Robo 01, ska släppas i en begränsad upplaga under hösten. Foto: Jidu

Kinas svar på Google storsatsar på robotbilar. Nu hävdar Baidu att bolagets teknik för självkörande bilar ligger en hel generation före Tesla.

Sedan några år är den kinesiska mjukvarujätten Baidu en spelare inom området elbilar. Nyligen presenterade de Apollo RT6, den sjätte generationen av bolagets robottaxi, med en nivå 4-självkörning – vilket innebär att föraren inte behöver ingripa. Det skriver Inside EV:s.

Första robotfordon på gång

Man har även dragit igång bilmärket Jidu vars robotfordon designas med självkörning i fokus. Den första modellen kommer att baseras på konceptet Robo 01, och planen är att släppa en begränsad upplaga av elbilen redan i höst. Masstillverkningen i samarbete med Geely drar dock igång först 2023.

Läs mer: Myndighet: Teslas påståenden om autopilot är vilseledande

Med moderbolagets AI samt autonom teknik från Apollo-bilarna tror Baidus vd Robin Li att Jidu kommer att dominera inom det självkörande segmentet, och tekniskt ligga en hel generation före Tesla. Det skriver Electrek.

Hämtar data från 30-tal sensorer

Den första produktionsmodellen utlovas vara trogen Robo 01 till 90 procent. Det system för autonom körning som sitter i konceptet hämtar in data med ett 30-tal sensorer, bland annat millimetervågradar, utlraljudssenorer, två lidarsensorer samt 12 kameror – och bilen har två Nvidia Orin X-chip.

Läs mer: Så är polisversionen av Fords el-pickup

Baidus Robin Li gjorde sina uttalanden under en partnerkonferens i Shanghai, där Jidu presenterade sina planer för framtiden. Bland annat strategin 2880 där ambitionen är att man till 2028 ska ha byggt 800 000 robotbilar.

John Edgren

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt