Fordon

Audi-modellen får klädsel av återvunna pet-flaskor

Totalt går det åt 45 stycken 1,5-liters pet-flaskor för varje säte. Foto: Audi
Totalt går det åt 45 stycken 1,5-liters pet-flaskor för varje säte. Foto: Audi

I fjärde generationens A3 använder Audi motsvarande 45 stycken 1,5-liters pet-flaskor för varje säte.

Publicerad

Det börjar blåsa snålt kring premiumbilarnas gamla signum – skinnklädseln. Utöver det faktum att djur får sätta livet till så kan det ju argumenteras för att kossan som bar skinnet var en stor koldioxidproducent. Och i dag vägs varje puff av växthusgas på guldvåg. Exempelvis har Volvos avknoppning Polestar bannlyst lädret i sina bilar. De erbjuder istället ett "veganskt material" (i plast) hämtat från våtdräkter, alternativt hederlig gammal textilklädsel.

En annan stark trend är återvunnen plast, bland annat inom modeindustrin. Och nu har Audi tagit fasta på detta med en bilklädsel där upp till 89 procent av materialet utgörs av återvunna pet-flaskor. Det nya "tyget" hamnar i den fjärde generationen av Audi A3.

Totalt går det åt 45 stycken 1,5-liters pet-flaskor för varje säte. Men A3:an använder också materialet i bilens mattor, och bara för det ändamålet krävs 62 flaskor. I dagsläget handlar de icke återvunna elva procenten om den understa väven som limmas till den övriga textilen. Förhoppningen är dock att man ska kunna ersätta väven med återvunnen polyester, så att hela rasket sedan kan återvinnas.