Åtal väcks mot Volkswagens förre koncernchef

2018-05-04 08:55  

Volkswagens tidigare koncernchef Martin Winterkorn åtalas i USA i skandalen kring utsläppsfusket. Det framgår av dokument som lämnats in till en federal domstol i Detroit.

Winterkorn är en av flera tidigare VW-chefer som anklagas för att ha ingått i en konspiration i syfte att lura kontrollmyndigheter i USA med manipulerade utsläppstestester. USA:s justitieminister Jeff Sessions säger att åtalet visar att "Volkswagens komplott för att kringgå lagar och föreskrifter gick hela vägen upp till företagets topp".

Winterkorn kände till fusket redan i maj 2014, men beslöt att fortsätta med bedrägeriet, enligt USA:s justitiedepartement. Fusket ska ha pågått åtminstone från maj 2006.

Åtalet lämnades in i mars, men offentliggjordes först på torsdagen. En talesperson för åklagarmyndigheten i Detroit säger att Winterkorn inte är gripen.

I rättsprocesser i USA mot ledande namn inom VW har i och med detta totalt nio personer åtalats, två ska ha erkänt sig skyldiga.

Sex av de tidigare VW-cheferna som omfattas av åtal finns i Tyskland och kan inte utlämnas eftersom tyska myndigheter normalt inte utvisar egna medborgare. En italiensk medborgare som befinner sig i Tyskland har begärts utlämnad, enligt talespersonen.

Winterkorn avgick kort efter det att utsläppsskandalen blev känd i september 2015. VW erkände då att man hade installerat mjukvara som förvrängt testresultat av avgaserna från elva miljoner dieselbilar i världen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt