Fordon

Är det så här framtidens bil borde se ut?

Bilen har ett skalbart elektroniskt skatebordchassi Foto: Pininfarina
Bilen har ett skalbart elektroniskt skatebordchassi Foto: Pininfarina

Det italienska bildesignföretaget Pininfarina fortsätter att utveckla idéer för hur framtidens bilar borde se ut. Den senaste modellen, Teorema, sticker minst sagt ut och är en ny iögonfallande vision av en helt elektrisk och självkörande bil.

Publicerad

Pininfarina har sedan företaget grundades på 30-talet tillverkat och formgivit bilkarosser. Bland kunderna märks företag som Ferrari, Maserati, Cadillac, Alfa Romeo, Lancia, Fiat och Volvo. Företaget betraktas som ett av världens främsta designföretag när det gäller att ta fram iögonfallande och futuristiska bilar.

Därför är det inte förvånade att den senaste konceptbilen Teorema är designad enbart med hjälp av vr- och ar-teknik. Hela konceptet visar hur framtidens helt elektriska och autonoma bilar kan se ut.

Skalbart elektroniskt skateboardchassi

Teoremans produktspecifikation säger att bilen är 5,4 meter lång och 1,4 meter hög. Alltså nästan en halv meter längre än Tesla Model S men lika hög. Om vi fortsätter jämförelsen startade Pininfarinas designteam i Cambiano och Shanghai med att först skapa interiörupplevelsen innan utsidan utvecklades. Syftet var att maximera utrymmet i för fem passagerare. Det kompletterades sedan med ett så kallat skalbart elektroniskt skatebordchassi - se bild:

Fem passagerare har varsin stol i formationen 1-2-2. Den som sitter längts fram kan välja att köra bilen aktivt själv eller låta bilen köra själv och då exempelvis vrida sin stol för att sitta ansikte mot ansikte med övriga passagerare. Bilen kör ju själv och tack vare ar-teknik får passagerarna löpande interaktiv information om väder, trafikförhållande och mycket mera integrerat i bilens fönster.

Taket lyfts rakt upp

För att det ska vara enkelt att kliva in i bilen utan att man behöver böja sig, eller vika kroppen i konstig vinkel är taket designat så att det lyfts rakt upp för att passagerarna helt enkelt ska kunna ”gå” in bilen.

Teoremans design och teknik är onekligen baserad på Pininfarinas värdeord: elegans, renhet och innovation. Företaget tillverkar inte längre egna karosser så frågan är om vi får se om de här idéerna förverkligas av någon annan i framtiden.

Läs mer om Teoreman och projektet här.